Hrst ořechů denně sníží riziko infarktu a mrtvice o třetinu

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že hrst pravých ořechů – olejnatých semen stromů – konzumovaná denně může snížit riziko infarktu a mrtvice o třetinu. A to i u osob, které jsou těmito vážnými zdravotními potížemi ohroženy nejvíce. Pravými ořechy se přitom rozumějí vlašské, lískové, mandle, pekanové či pistácie.

Jako ořechy se totiž v obchodě prodávají také semena luštěnin – arašídy (podzemnice olejná). To však ořechy (semena stromů v tvrdé skořápce) v pravém slova smyslu nejsou a vztah jejich konzumace s nižším rizikem onemocnění chorobami srdce a cév nebyl prokázán.

Nicméně vůbec nejlepším a nejzdravějším zdrojem látek blahodárně působících na oběhovou soustavu jsou ořechy vlašské. Vztah mezi konzumací ořechů a nižším rizikem infarktu a mrtvice byl prokázán také u lískových, makadamových, pekanových a piniových oříšků a také u mandlí a pistácií.

„Náš výzkum poskytuje důkazy podporující doporučení, aby lidé denně konzumovali hrst ořechů jako prevenci onemocnění chorobami oběhové soustavy a předčasného úmrtí u lidí s diabetem,“ tvrdé doktor Gang Liu z Harvardovy univerzity.

Pro zdraví i pro krásu

Tím ovšem prokázané pozitivní účinky konzumace ořechů, především těch vlašských, zdaleka nekončí. Prospívají totiž nejen našemu zdraví, ale i kráse.

Ořechy eliminují škodlivé látky, jejichž hromadění v těle má na svědomí nadměrné opalování, znečištěné ovzduší, cigaretový kouř i nezdravá strava – zkrátka všechno, co máte v dosahu. Proč jejich pobyt ve vašich útrobách není žádná legrace? Zmínění nepřátelé rozkládají kolagen, což je strukturální protein, který činí pokožku silnou a pružnou. Čím více klesá jeho hladina, tím častěji se objevují vrásky.

Kombinace antioxidantů a omega-3 mastných kyselin mavíc přispívá i ke zlepšení funkcí mozku. Pokud se tedy odpoledne cítíte v práci pomalí a neproduktivní, stačí sníst pár vlašských ořechů a hned vám práce půjde lépe od ruky. Vidíte, káva není jediným povzbuzujícím prostředkem…

Kromě nesporných výhod, které jsou výše uvedeny, vám také ořechy pomohou lépe spát, a to díky obsahu hormonu melatoninu. Vzhledem k tomu, že kvalitní noční odpočinek je v boji proti stárnutí velice prospěšný, platí „vlašáky“ za opravdu skvělý omlazovací prostředek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat