Pevnou vůli si pěstujte krůček za krůčkem

Předsevzetí si radši ani nedáváte, přestat s nějakým zlozvykem pokaždé skončí fiaskem? Možná nemáte pevnou vůli! Motivační a životní koučové však mají pár rad, jak ji posílit!

Pevná vůle je zkrátka k nezaplacení. Zakousnete se do svého cíle a jdete si za ním hlava nehlava. Co ale dělat, když tímto „buldočím“ stylem neoplýváte? Neházejte flintu do žita, nic není ztraceno. Řiďte se radami profesionálů!

Začněte přemýšlet

Vzpírání je skvělý způsob, kterým se budují svaly. V podstatě to samé platí i pro vůli. Je třeba ji trénovat a pomalu posilovat své sebeovládání. Pokaždé, když začnete čelit výzvě (cigaretě, zákusku nebo jinému pokušení), soustřeďte se na racionální řešení. Mohu svoji chuť nějak zahnat? Čím se dá nahradit jeden sladký zákusek? Sami sobě představte pár argumentů a návrhů. Už jen tohle pouhé přemýšlení vůli posiluje, respektive sami zvyšujete vlastní schopnosti.

Použijte svou představivost

I imaginace je silná technika pro zocelení vůle. Tělo často reaguje na představované situace stejným způsobem jako na ty reálné. Pokud si můžete vizualizovat, že ležíte na klidné pláži, posloucháte vlny, které jemně narážejí na břeh, a také cítíte slaný mořský vzduch, vaše tělo bude reagovat uvolněním. A teď v praxi. Při dietě se nervujete, že si nemůžete dát své oblíbené jídlo. Zasněte se, že si ty knedlíky, na které máte takovou chuť, dáte následující den. Udělají vám dobře na duši. Cítíte, jak se rozplývají na jazyku. Ale 24 hodin to ještě vydržíte! Podle studií podobné odsunutí představovaných plánů posiluje vůli. Když se respondentů za den zeptáte, jestli zrealizovali své vize, 78 procent z nich odmítavě zakroutí hlavou.

Přemýšlejte o něčem jiném

Trápí-li vás, že u ničeho dlouho nevydržíte, dejte sami sobě tento úkol. Zakažte si myslet na ledního medvěda. Uvidíte, že se vám tahle myšlenka v mysli objeví každou minutu. Pomyslně ji rukou odsuňte a přemýšlejte o černém medvědovi. Pokaždé, když se bílý přihlásí o slovo, vyprovoďte ho a dejte přednost tomu druhému. To vás naučí lépe ovládat vlastní myšlení. Jedná se o velmi prostou, ale účinnou techniku, kterou mnozí hloupě podceňují!

Pěstujte dobré návyky

Jste ve stresu, který vaši vůli oslabuje? Váš dojem je správný. Vypětí vůli silně vyčerpává. Když jsou lidé pod tlakem, mají tendenci vracet se zpět ke svým zakořeněným návykům, jež jsou pro ně zhoubné. Začněte na stresory reagovat zdravějšími rozhodnutími, jako je poslech uklidňující hudby, lehké cvičení, přivření očí či cokoli jiného. Vědci prokázali, že vyvolání dobré nálady může překonat účinky vyčerpání vůle. (Čím více posilujete tyto návyky, tím větší je pravděpodobnost, že vás zachrání, když se objeví hlavní stresor.)

Mějte reálné cíle

Často se lidé vzdávají ne proto, že jim chybí vůle, ale proto, že se cítí paralyzováni cílem, který musí splnit. Dobrým způsobem, jak se vypořádat s tímto pocitem, je rozkouskovat si cíl na několik menších etap a ty postupně zdolávat.  Pokud se nemůžete vyhnout pokušení, předem si připravte krizový plán. Jednoduše řečeno, musíte vědět, co dělat, když se dostanete do úzkých. Zavolejte informované kamarádce, mějte po ruce nikotinové náplasti nebo žvýkačky. (Postup a řešení si pochopitelně upravte podle toho, čeho chcete dosáhnout.)

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat