Při roztroušé skleróze zapomeňte na limonády. Jen tím nemoc zhoršíte

Němečtí neurologové varují před konzumací slazených perlivých nápojů. Tzv. limonády vážně poškozují lidské zdraví. Naprosto vyhnout by se jim pak měli osoby s roztroušenou sklerózou. Jedinci, kteří pijí denně sladké perlivé nápoje, pětkrát častěji končí s velmi vážným fyzickým postižením než ti, kteří pijí čistou vodu a neslazený čaj.

„Pacienti s roztroušenou sklerózou často chtějí vědět, jak strava a určitá jídla můžou ovlivňovat progresi jejich onemocnění… prokázali jsme vztah mezi konzumací limonád, ochucených džusů a slazených čajů a káv s rozvojem vážných postižení u pacientů s roztroušenou sklerózou,“ tvrdí doktorka Elisa Meier Gerdingh z Nemocnice svatého Josefa v Bochumi.

Její tým také testoval vliv konzumace různých druhů ovoce a zeleniny, červeného masa, uzenin, celozrnných obilovin, mléčných výrobků, ořechů a luštěnin na rozvoj postižení u osob s roztroušenou sklerózou. Ale neprokázal žádný vztah u zmíněných potravin. Pouze u konzumace slazených perlivých nápojů byl výrazný, pokud nemocný pil limonády denně.

Výzkumy z posledních let dokazují, že konzumace limonád je velmi nezdravá a těmto nápojům by se v ideálním případě měl člověk vyhnout zcela. Jejich příjem souvisí s rozvojem metabolického syndromu, vyšším rizikem onemocnění srdce a cév i vyšším rizikem některých typů rakoviny.

Břicho kvůli nápoji?

Ostatně jeden z výše zmíněných zhoubných účinků konzumace těchto nápojů potvrdili vědci z Harvardovy univerzity. Už jediná sklenice limonády vypitá denně zvýší obsah viscerálního tuku kolem orgánů v břišní dutině o třicet procent. Tento tuk je přitom velmi nebezpečný pro zdraví a zkracuje život.

Čím větší zásoby tuku člověk v břiše a kolem pasu má, tím více je ohrožen chorobami srdce a cév, diabetem a dalšími nemocemi, které výrazně zkracují život a narušují jeho kvalitu. Jednou z příčin tohoto typu obezity je právě strava. A opakovaně se prokazuje, že k problému přispívá i pití slazených perlivých limonád.

Neustále přibývá pádných důkazů, že cukr a obezita nezpůsobují jen rakovinu, ale celé spektrum zdravotních problémů. Máme důkazy, že konzumace slazených limonád souvisí se vznikem chorob oběhové soustavy a diabetem typu dvě. Lidé, kteří pijí slazené perlivé nápoje denně, přiberou asi litr viscerálního tuku za šest let,“ tvrdí doktorka Caroline Fox z Harvardovy univerzity.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat