Elektronické cigarety zvyšují riziko infarktu a depresí

Užívání elektronických cigaret souvisí s rozvojem onemocnění věnčitých cév srdce, infarktem a depresemi. Ve srovnání s těmi, kdo elektronické cigarety vůbec nikdy neinhalovali, mají osoby inhalující páru z elektronických cigaret o čtyřiatřicet procent vyšší riziko infarktu a o pětapadesát procent vyšší riziko depresí. A platí to i po započtení všech ostatních rizikových faktorů pro rozvoj těchto onemocnění.

Vědci z University of Kansas tvrdí, že i když se do analýzy zahrne věk, pohlaví, BMI, hladina cholesterolu v krvi, krevní tlak a to, zda člověk kouří konvenční cigarety (či je někdy kouřil), riziko související s elektronickými cigaretami je pořád vysoké.

„Dosud jsme věděli jen velmi málo o souvislosti mezi rozvojem onemocnění oběhové soustavy a používáním elektronických cigaret. Tato data jsou skutečným budíčkem a měla by vést k okamžité akci a osvětě o rizicích souvisejících s používáním elektronických cigaret,“ uvedl doktor Mohinder Vindhyal z University of Kansas.

Elektronické cigarety jsou často propagovány jako zdravější alternativa kouření. Ačkoli můžou být zdravější než běžné cigarety, neznamená to zdaleka, že jsou zdravé, tedy bez zdravotních rizik. Zdravější alternativa může být – a v případě elektronických cigaret skutečně je – pro zdraví stále velmi nebezpečná.

Špatná zpráva pro plodnost

Ostatně riziko představují elektronické cigarety nejen pro naše srdce a cévy, ale například i pro plodnost. Především tu mužskou. Elektronické cigarety totiž zpomalují pohyb spermií a poškozují vážně buňky ve varlatech. Podle londýnských vědců jsou z tohoto hlediska nejškodlivější cigarety s příchutí skořice. Mají nejzhoubnější vliv na sperma a plodnost mužů.

Příchutě elektronických cigaret jsou plné toxinů, které poškozují buňky varlat a spermie. Látky obsažené ve skořicové příchuti zpomalují spermie a příchuť žvýkačková zase likviduje přímo buňky ve varlatech. I když muži kouří elektronické cigarety bez nikotinu, pokud je v nich příchuť, pak výrazně poškozují sperma.

Ačkoli u běžných tabákových cigaret se často informuje o škodlivých účincích na plodnost mužů a DNA spermií, u elektronických je podobných zpráv a upozornění málo. A přitom také výrazně poškozují zdraví.

„S ohledem na pohyblivost, progresi a koncentraci spermií mají elektronické cigarety s příchutí negativní vliv,“ uvedla doktorka Helen O’Neill na Britské konferenci o plodnosti v Edinburghu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat