Toxický vzduch měst zabije více osob než kouření cigaret

Kouření už není hlavní příčinou smrti související s vdechováním toxických látek do plic. Toxický vzduch evropských měst zabije každoročně více osob než cigarety. Kvalita ovzduší mnoha metropolí Evropy je kvůli dopravě a průmyslu stále velmi nízká a pro zdraví představuje obrovské riziko.

Podle německých odborníků každý rok zemře v Evropě na následky vdechování toxinů z dopravy a průmyslu 790 tisíc osob. Tyto látky vyvolávají rakovinu, řadu onemocnění plic, oběhové soustavy, zvyšují riziko obezity, metabolických poruch a také předčasného úmrtí na jakékoli příčiny.

Toxiny, kterým se nevyhnete

„Abychom získali nějakou perspektivu k tomuto číslu, znamená to, že znečištění ovzduší zabije každý rok více osob než tabák… Kouření se člověk může vyhnout, nečistému ovzduší nikoli,“ tvrdí profesor Thomas Munzel z Univerzity v Mainzu.

Jemný prach a oxidy dusíku jsou nejnebezpečnějšími částicemi ovzduší měst, které působí vážné zdravotní potíže. Do atmosféry je nejvíce vypouštějí dieselové motory, továrny a elektrárny.

Evropa v ohrožení

Z prachových částic jsou extrémně nebezpečné ty do 2,5 mikrometru, které pronikají do buněk.

„Vysoký počet nadbytečných úmrtí způsobených znečištěním vzduchu v Evropě lze vysvětlit kombinací špatné kvality vzduchu a vysoké hustoty zalidnění, cože vede k riziku, které je jedno z nejvyšších na světě,“ tvrdí profesor Jos Lelieveld z Institutu Maxe Plancka v Mainzu.

EU je na tom přitom mnohem hůř než USA, Austrálie a Kanada.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat