Středomořská strava je ideální pro srdce, před demencí ale neochrání

Francouzští vědci tvrdí, že osoby, které se stravují středomořskou stravou, sice budou mít zdravější srdce a cévy a dožijí se vyššího věku, ale nejsou o nic méně ohroženy demencí než ti, kteří pojídají nezdravý západní jídelníček. Zatím se jako jedinou prevencí demence jeví intenzivní sportovní režim po celý život do vysokého věku.

Neurologové z Université de Montpellier sledovali od počátku devadesátých let přes osm tisíc dospělých, kteří na počátku studie netrpěli žádnou neurodegenerativní poruchou. Na konci výzkumu už řada z nich bojovala s některou z forem demence, z nichž nejzávažnější je Alzheimerova choroba.

Srdce versus mozek

Tým doktora Tasnima Akbaralyho rozdělil celou skupinu podle jídelníčku. Když pak srovnal počet demencí trpících ve skupině, která se stravovala podle středomořského jídelníčku (vysoký obsah zeleniny, ovoce, ryb, ořechů a olivového oleje), s počtem trpících demencí ve skupině, která se stravovala podle západního jídelníčku (vysoký příjem jednoduchých sacharidů a škrobů, červeného masa a nasycených tuků), nebyl mezi nimi rozdíl.

„Středomořská strava je sice možná klíčem ke zdravému srdci a dlouhověkosti, nikoli ke zdravému mozku,“ tvrdí doktor Akbaraly.

Nesouhlasné stanovisko

Studii ale zpochybnili odborníci na léčbu Alzheimerovy choroby, podle nichž je totiž strava stejně důležitá jako pravidelný intenzivní pohyb. Ten se však zatím jeví jako jediná skutečná prevence demence.

Lidé sportující intenzivně několikrát týdně po celý život do vysokého věku trpí demencí výrazně vzácněji než lenoši.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat