Za nárůst alergií mohou císařské řezy, tvrdí 107letý alergolog

Doktor Bill Frankland ze Spojeného království oslavil 107. narozeniny. Před šedesáti roky byl jedním z prvních lékařů, který pojmenoval hlavní příčiny zvýšeného výskytu alergií – přílišná hygiena v domácnosti, císařské řezy, nekojení z prsu, nečisté životní prostředí a kouření v rodině. Dnes už jeho tvrzení dokazují výzkumy.

Geny mohou za alergie a astma jen z třiceti procent. Sedmdesát ovlivňují vlivy prostředí. A doktor Fankland při oslavě svých narozenin zdůraznil, jak důležité je rodit přirozeně a vyhnout se císařskému řezu, pokud není nezbytný.

Císař na přání

Císařský řez porodníci využívali jen v případě ohrožení zdraví a života matky či dítěte. Ale dnes ho mnohé ženy volí proto, že se obávají bolesti a přirozeného porodu. Ví se, že přirozený porod startuje v těle matky mnohé reakce, které snižují riziko rakoviny prsu či pohlavních orgánů ženy. Ale podle Franklanda také dítě přicházejí o možnost imunizovat se bakteriemi z pohlavních cest a konečníku. Pokud matka navíc nekojí z prsu, je to další rizikový faktor pro rozvoj alergií.

„Geny mohou hrát důležitou roli z třiceti procent, ale ze sedmdesáti procent ovlivňují rozvoj alergie vlivy prostředí. Kouřili rodiče, či prarodiče? Jak dlouho bylo dítě kojeno, jestli vůbec? Je dítě obézní? Žije rodina poblíž rušných vozovek a vdechuje znečištění? Kolik dětí se rodí císařským řezem, který je příliš sterilním způsobem započetí života?“ ptá se doktor Frankland v rozhovoru pro deník The Independent.

Stoletý vizionář

Když byl studentem medicíny, lékaři teprve chvíli používali penicilin jako antibiotikum. Jeho učitel profesor Alexander Fleming však už tehdy varoval před nadužíváním antibiotik – psal se rok 1936 – a možné rezistenci bakterií.

Doktor Frankland také už před padesáti roky varoval před přílišnou hygienou v domácnosti a tvrdil, že oslabená imunita je důvodem rozvoje alergie. Razil teorii, že ji lze posílit také tím, že je alergický člověk vystavován malým dávkám alergenu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat