Mýtus vyvrácen. Mozek se obnovuje celý život

Ve starších učebnicích neurologie se běžně píše, že člověk se rodí s konečným počtem neuronů v mozku, které už jenom ubývají. Vědci z Madridu jsou ale dalším týmem, který v posledních deseti letech prokázal opak. Tedy že se neurony tvoří v mozku i v pozdějším věku a vlastně i u seniorů neustále až do konce života.

Neurogeneze – vznik nových neuronů – byla potvrzena i u osob, které se dožily sedmadevadesáti let. Podle autorů z Madridu je to logické, protože mozek se učí do konce života neustále něčemu novému, a je tedy nezbytné, aby neurony vznikaly i v pozdějším věku.

Samozřejmě s rostoucím věkem se obnova neuronů zpomaluje a nové přibývají ve stále menším počtu na úkor degradace dosavadních.

„To je velmi důležité pro výzkum Alzheimerovy choroby, protože počet buněk, které odhalíte u zdravého jedince je vždy vyšší než počet u pacienta s Alzheimerovou chorobou bez ohledu na věk. Znamená to, že nějaký nezávislý mechanismus, odlišný od fyziologického stárnutí, může mít vliv na ubývání počtu nových neuronů,“ míní doktorka Maria Llorens-Martin z Autonomní univerzity v Madridu.

Jak je to se zapomínámím?

Se stárnutím mozku má většina lidí spojené zapomínání. Jistě, to nadměrné samozřejmě znamená problém a signalizuje často i začátek onemocnění, nicméně zapomínání jako takové je zcela normální. Projevem dokonalé paměti totiž není schopnost pamatovat si naprosto vše, s čím se člověk potká, ale naopak umět efektivně zapomínat.

„Cílem paměti je optimalizovat rozhodování,“ tvrdí docent Blake Richards z University of Toronto Scarborough.

Vědět, kdy je zapomenutí nepodstatného významnější než pamatování si všeho je velmi důležitým rysem zdravě fungující paměti.

„Je důležité, aby mozek uměl zapomínat nedůležité detaily a místo toho se zaměřoval na věci, které mu pomáhají se správě rozhodovat v reálném prostředí. My jsme prokázali, že v mozku existují mechanismy, které podporují zapomínání a že se liší od těch, které řídí ukládání informací do paměti,“ tvrdí spoluautor výzkumu doktor Paul Frankland.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat