Jedna láhev vína se rovná deseti cigaretám

Dezinformací ohledně alkoholu je spousta. Jedni věří tomu, že střídmá konzumace červeného vína neuškodí. Druzí zarytě odmítají i kapku alkoholu. Vědci z Británie teď riziko z konzumace vína přirovnali k riziku z kouření cigaret. Jedna sedmička se rovná deseti cigaretám.

Tedy pro ženy. Autoři tvrdí, že žena, která týdně vypije jednu sedmičku vína, je ohrožena rakovinou stejně, jako kdyby vykouřila za týden deset cigaret. U muže představuje jedna sedmička vína týdně riziko související s vykouřením pěti cigaret týdně.

Kardiolog versus onkolog

Když o konzumaci alkoholu bude hovořit kardiolog, z hlediska prevence onemocnění srdce a cév podle něj bude rozumné, když člověk vypije kolem jedné až dvou decilitrů vína nebo jednoho až dvou piv denně. Ženy méně, muži trochu více.

Jenže onkologové dlouhodobě tvrdí, že z hlediska rizika rozvoje rakoviny není žádná hladina bezpečná.

Autoři studie, kterou publikoval British Medical Journal Public Health, tvrdí, že když tisíc mužů nekuřáků a tisíc žen nekuřaček vypije týdně jednu láhev vína – míra z hlediska kardiologa bezpečná pro zdraví – pak během života onemocní rakovinou o deset mužů a o čtrnáct žen víc, než v tisícovce mužů a tisícovce žen, které nekouří a také nepijí žádný alkohol.

Složitý obraz

U žen konzumace alkoholu souvisí především se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, u mužů především se zvýšením rizika rakoviny trávicího traktu a jater.

„Celkový obrázek o riziku rakoviny je enormně složitý a mají mnoho jemných rozdílů, takže je důležité mít na paměti, že tato nová studie je podmíněna řadou domněnek,“ tvrdí doktor Minouk Schoemaker z Institutu pro výzkum rakoviny v Londýně.

Podle něj je dobré dodržovat zásady zdravého životního stylu obecně. Nekouřit a s alkoholem to prostě nepřehánět a nepít velké množství nárazově. Malé dávky alkoholu zvyšují riziko jen v řádech jednotlivých procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat