Špatné nastavení sedadel či klimatizace způsobuje bolesti i nehody

Správné nastavení auta je důležité především v ohledu bezpečnosti a pohodlí. Nejenže tím můžete vyřešit případné chronické bolesti, se kterými se díky špatnému nastavení sedadel už delší dobu potýkáte, také tím ale můžete snížit závažnost poranění při případné nehodě.

Volant

Zejména muži mají v oblibě u řízení takřka ležet. Sklopí opěradlo sedačky a ruce na volantu mají téměř natažené. To je ale velká chyba. Volant by měl být tak daleko, abyste se při natažení obou paží dotýkali věnce volantu zápěstím. Pokud tomu tak není, volant je příliš daleko a při nárazu hrozí zlomeniny rukou. Tato pozice také neumožňuje dokonalou manipulaci s volantem a riskujete tím způsobení nehody při vyklouznutí volantu při zatáčecím manévru.

Volat by neměl být ani příliš blízko. Mezi hrudníkem a volantem by mělo vždy zůstat minimálně 25 centimetrů, což je opravdu hranice. Případný náraz do hrudníku by totiž mohl být při menší vzdálenosti skutečně fatální.

Zrcátka

Zrcátka jsou jednou z nejpotřebnějších částí výbavy automobilu, pokud chceme jezdit skutečně bezpečně. Přesto je mnoho řidičů neumí správně nastavit. Zadní zrcátko byste měli nastavovat v poloze, ve které nejčastěji řídíte. Zrcátko by mělo viditelností pokrývat co největší plochu zadního okna a do tohoto úhlu byste měli vidět pouze zvednutím očí. Pokud musíte zvedat hlavu, je zrcátko nastaveno špatně.

Boční zpětná zrcátka řidiči často nastavují tak, aby v něm viděli část boku auta. Tím ale zvyšujete mrtvý úhel. Bok byste měli zahlédnout až po naklonění k levému okénku nebo středovému sloupku.

Špatné nastavení zrcátek je jednou z nejčastějších příčin nehod při přejíždění do vedlejšího pruhu.

Klimatizace

Klimatizace nám může být skvělým pomocníkem v parních letních dnech, ale také nám může pořádně uškodit. Klimatizace vysušuje vzduch a společně s ním i vaše sliznice. Nikdy byste ji proto neměli mít puštěnou příliš dlouho a na příliš nízkou teplotu, jinak hrozí pořádná bolest v krku či nastydnutí dutin. I v tom největším veru by neměl být rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř auta více než pět stupňů. V opačném případě riskujete i kolaps.

Sedačka

Sedačka v autě je nejproblematičtějším bodem v celkovém nastavení automobilu na míru řidiče. Výška sedačky by měla být nastavena tak, abyste pohodlně viděli na tachometr, ale také aby vám nepřekážel volant ve výhledu. Vždy je lepší sedět trochu výš než níž.

Jak moc bude sedačka muset být vysunuta směrem k volantu, záleží především na délce vašich nohou. Měla by být tak blízko, abyste při sešlápnutí spojkového pedálu měli nohu v koleni neustále lehce pokrčenou. Pokud byste museli mít nohy natažené, v případě nárazu hrozí skutečně závažné úrazy, například otevřené zlomeniny končetin, kdežto u pokrčených nohou je větší šance, že se noha při rychlém nárazu stihne ohnout v přirozeném úhlu.

Náklon opěradla se odvíjí od blízkosti volantu. Nastavte ji tedy tak, abyste dosáhli zápěstím na volant. Ne blíž, ne dál.

Opěrka hlavy

Opěrka hlavy slouží nejen pro naše pohodlí, ale také jako ochrana krční páteře při nárazu. Nikdy byste ji neměli mít přímo za krkem. Opěrka by měla být vysunuta tak, aby se její střed dotýkal týlu vaší hlavy. Jedině tak v případě nehody zajistí, že se hlava přes opěrku nezvrátí dozadu.

Špatné nastavení sedačky má na svědomí také mnoho chronických bolestí zad, krku a také časté křeče.

Bezpečnostní pásy

Nastavení bezpečnostního pásu je obzvlášť důležité. V případě, že je pás nastaven špatně, může být hlavní příčinou úrazu nebo dokonce smrti cestujícího. Proto byste neměli jeho správnou polohu opomíjet zejména u dětí. Pás by měl vést přes rameno, středem hrudníku až ke kyčli cestujícího. Nikdy by neměl řezat do krku. Spodní popruh by měl vést pod břichem a to zejména u těhotných žen, aby nebyl vyvíjen příliš velký tlak na nenarozené dítě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat