Černý jeřáb je opomíjený antioxidant našich babiček

Jako černý jeřáb či aronie je u nás známá zahradní rostlina poskytující černofialové plody s velmi vysokým obsahem vitaminu C a antioxidantů. Těch ale malvičky (nikoli běžně uváděné jako bobule) arónie obsahují tak obrovské množství, že jsou kvůli nim plody dost trpké. Fenolické látky a některé vitaminy přitom plody neztrácejí ani po převaření, zjistili polští vědci.

Arónie neboli botanicky správě temnoplodec černoplodý pochází ze Severní Ameriky, ale v Evropě se pěstuje už několik set let. Je to velmi odolná dřevina, která poskytuje plody i vysoko v horách. Nicméně v syrovém stavu jsou plody příliš trpké, mají svíravou chuť. Anglicky se tak nazývají chokeberry neboli dusivé bobule.

Spousta prevence v malém plodu

Z malviček aronie se proto častěji připravují kompoty, marmelády a jiné zavařeniny. Polští vědci se zajímali o to, jak var ničí polyfenoly, fenolické kyseliny a flavonoidní látky, které jsou v plodech bohatě zastoupeny. Tyto látky mají prokazatelně preventivní účinky u řady onemocnění – od rakovin různého typu po choroby oběhové soustavy, neurodegenerativní onemocnění až po další projevy stárnutí.

Arónie je bohatá také na vitamin C. Ten se ale varem rychle rozkládá. Nicméně ostatní antioxidanty a některé další vitaminy zůstávají ve vysoké koncentraci i poté, co plody přejdou varem. Tvrdí to doktorka Anna Oniszczuková z Lublinské univerzity.

Zdravé zpestření jídelníčku

„Kvůli vysoké koncentraci antioxidantů v bobulích a jejich vysoké odolnosti k vysokým teplotám během zpracování zdůrazňuje náš výzkum, jak důležité by tyto plody mohly být pro produkci funkčních potravin,“ tvrdí doktorka Anna Oniszczuková.

Podle ní je na místě přidávat malvičky arónie do různých kompotů, marmelád i hotových jídel. Zvýší se tím výživná hodnota pokrmu a výrazně vzroste koncentrace antioxidantů v něm.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat