I pohled na hrnek kávy umí člověka nabudit

Mnoho dlouhodobých a pravidelných konzumentů kávy přizná, že si tento nápoj bohatý na kofein může dát chvíli před usnutím. Jeho konzumace tedy svým způsobem pro dotyčné postrádá smysl, protože je kofein už nenakopává. Jenže vědci z Kanady zjistili, že je to celé možná složitější. On totiž člověka nakopne už pohled na tento nápoj. A psychologický rauš je možná podstatnější než fyzické účinky kofeinu na receptorech v mozku.

„Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů a ví se toho tedy spousta o jeho fyzických účincích. Mnohem méně je ale známo o jeho psychologickém působení, tedy to, jak pouhý pohled na kávu může změnit naše myšlení,“ svěřil deníku The Mail autor experimentálního výzkumu doktor Sam Maglio z University of Toronto.

Jeho tým testoval účinky kávy – psychologické účinky – u 342 osob z celého světa. Káva je nápojem konzumovaným po celé planetě, proto bylo zajímavé sledovat, jestli má stejné účinky u různých národů a etnik. A nemá. Ačkoli nabudí lidi ze všech koutů světa, na Západě je silnější jeho psychologický účinek.

„Zajímavé je, že u západních lidí je káva symbolem nabuzení. Lidé totiž častěji vídají tento nápoj v rukou zaměstnanců, kteří chtějí být bdělí a výkonní. A tak i pouhý pohled na kávu evokuje v lidech ze Západu daleko větší nabuzení než u lidí z Východu,“ tvrdí doktor Maglio.

Podle něj dochází k nabuzení a psychickému vzrušení u milovníků kávy ještě před tím, než vůbec může jejich mozek dostat onen vytoužený kofein. A to pohledem na nápoj či jeho vůní.

Co když to přeženete

Patříte mezi milovníky kávy a nedokážete si představit, že byste museli bez tohoto lahodnéh nápoje žít? Zatímco dříve se odborníci dívali na kávu spíše skepticky, dnes ji vzali na milost a nejrůznější výzkumy dokazují, že káva dokáže našemu organismu prospívat. Ovšem nesmí se to sní (tak jako s čímkoli jiným) přehánět. Jak dává vaše tělo najevo, že byste měli snížit počet šálků, jež denně vypijete?

Zase jste si museli na ten příšerný „bolehlav“ vzít prášek? To je sice nemilé, nicméně za tuhle indispozici si bohužel můžete úplně sami. Tím, že to s kafem trochu přeháníte! Ze závěrů americké studie publikované v magazínu Journal of the American Medical Association (JAMA) jednoznačně vyplývá, že jedinci, kteří konzumují neadekvátní množství kofeinu, častěji trpí bolestmi hlavy. Je to proto, že tato látka ovlivňuje tok krve do mozku. Tedy alespoň podle odborníků!

I jeden šálek aromatického životabudiče dokáže zvýšit srdeční frekvenci na 100 bpm (v klidovém režimu je to 60-80 úderů za minutu), přičemž může trvat i přes hodinu, než se všechno vrátí do normálu. Jestli máte ve zvyku dávat si dvě kávičky za sebou, musíme vás varovat. Další „porce“ ještě více zvýší už tak „poblázněnou“ akceleraci srdeční frekvence. Je jasné, že tohle může kardiovaskulární systém neblaze ovlivnit! Zejména tedy v případě, že to takhle „vedete“ delší dobu.

Experti se netají názorem, že káva podporuje mozkovou činnost, dobrou náladu, kreativitu i koncentraci. Má to však jednu podmínku. Jakmile vaše spotřeba přesáhne denní doporučované množství, výše popsané výhody voňavého nápoje mizí jako mávnutím kouzelného proutku. Nadměrné dávkování kromě toho, že způsobuje nervozitu a nesoustředěnost, nahrává také dehydrataci a žaludečním potížím. Tak pozor na to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat