Výživa vs. pohyb: Kdy je účinější sport a kdy změna jídelníčku? Známe vítěze!

V dokonalém světě bychom byli všichni zdraví a štíhlí, náš jídelníček by byl jak z učebnice a nejméně pětkrát do týdne bychom se věnovali nějakému tomu sportu. Jenže dokonalý svět neexistuje. Občas ani není možné spojit perfektní životosprávu a pravidelný pohyb.

Existují různé důvody, proč lidé, kteří tím nejsou zprvu nijak zvláště nadšení, začínají s úpravou jídelníčku a sportem – chtějí se vyhnout zdravotním potížím, touží po menší velikosti oblečení…

Ať už jsou vaše pohnutky jakékoli, pravdou je, že ideální by byla kombinace zdravé výživy a pohybu. Pokud ovšem „nejste ten typ“ pro takhle velkou změnu životního stylu a rozhodujete se pro jednu z těchto možností, poradíme vám, kdy je pro vás lepší (a účinnější) sport a kdy změna jídelníčku.

Případ č. 1: Snížení váhy

Co je účinnější: Výživa
Proč: Přímá cesta k nižší tělesné hmotnosti a menší velikosti oblečení vede přes snížení energetického příjmu. A co si budeme povídat, ubrat 500 kalorií denně z našeho jídelníčku je o něco snazší než vypotit stejné množství energie v posilovně. Odborníci ovšem upozorňují – budete-li si chtít nově nabytou postavu udržet, pohybu se stejně nevyhnete. Jinak vás čeká „oblíbený“ jojo-efekt.

Případ č. 2: Zlepšení nálady

Co je účinnější: Pohyb
Proč: Podle jedné ze studií Vermontské univerzity stačí přibližně 20 minut fyzické aktivity, abyste si udrželi dobrou náladu po celých 12 následujících hodin. Pohyb je dokonce zvažován jako jeden z účinných prostředků boje proti depresi (u některých depresivních pacientů se prokázaly účinky srovnatelné s medikací). Sport obecně vede ke změnám v mozku, jež posilují naši odolnost vůči stresu.

Případ č. 3: Snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění

Co je účinnější: Výživa
Proč: Pohyb je pro zdraví našeho srdce samozřejmě důležitý, ovšem pomocí vyváženého jídelníčku můžeme účinně snížit riziko srdečních chorob, a to především pravidelnou konzumací potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny (ty podle některých výzkumů dokáží toto riziko snížit až o 64 %).

Případ č. 4: Dobití energie

Co je účinnější: Pohyb
Proč: Zní to téměř nelogicky, protože při cvičení přeci energii vydáváme, ale je to tak. Pravidelný pohyb nás totiž dokáže pěkně nabít – vyplavují se při něm totiž určité látky (např. dopamin nebo noradrenalin), které jsou do jisté míry odpovědné za to, že se cítíme mnohem „živější“, než kdybychom proseděli večer na gauči.

Případ č. 5: Prevence rakoviny

Co je účinnější: Kombinace pohybu a správné výživy
Proč: Tato kategorie zkrátka nemá jasného vítěze. Jak se ukazuje v nejrůznějších studiích, nejúčinněji nás proti rakovině opravdu chrání kombinace obou kategorií.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat