Co se děje s vaším tělem těsně před omdlením

Hučí vám nepříjemně v uších, máte rozmazané mžitky před očima a nebo dokonce cítíte zvláštní pachy? Najednou se proberete a ležíte na podlaze, všechno zní jaksi vzdáleně a vám dochází, že jste právě procitli z bezvědomí. Znáte to také?

Snad každému člověku se alespoň jednou v životě stane, že omdlí. Ale proč k tomu dojde a co se s naším tělem děje těsně předtím, než ztratíte vědomí?

Důvody ztráty vědomí

Ve většině případů se nejedná o závažný stav, a ačkoli to vypadá děsivě, samotná ztráta vědomí není pro naše tělo nebezpečná. Pokud se ale situace opakuje často, mohou být mdloby ukazatelem nějaké vážnější choroby.

V drtivé většině případů se ale jen naše tělo vyrovnává s rychlým poklesem tlaku, který může být způsoben dehydratací, leknutím, stresovou situací nebo například vlivem přehřátí v horkých letních dnech. Omdlít ale můžete i tehdy, pokud například rychle vstanete z postele.

Psychické vypětí

Jsou lidé, kteří omdlévají ze strachu, úleku, když mají trému nebo je něco velmi překvapí. Psychika je mocná a dokáže převést naše emoce do fyzické podoby. Například při leknutí dojde k rozhození srdečního rytmu a nedostatečnému okysličení mozku, na které tělo zareaguje nejčastěji ztrátou vědomí a pádem, čímž uvede tělo do horizontální polohy, aby se mozek zase správně prokrvil.

Právě v ten moment, kdy se mozek potýká s nedostatkem kyslíku a krev je do něj pumpována v nedostatečném množství, slyšíme hučení. Je to z důvodu neprokrvení sluchového ústrojí. Také máme mžitky, tmu nebo třpyt v zorném poli, protože správně zásobováno v tuto chvíli není ani centrum zraku.

Bez příznaků

Za povšimnutí ovšem stojí fakt, že ačkoli drtivá většina lidí při omdlení upadne na zem, po pádu, mnohdy opravdu tvrdém, nezůstávají na těle větší stopy.

Celé kouzlo tkví v momentálně vypnutém mozku, který nepřijímá informace o bolesti a po probrání z bezvědomí člověk většinou ani neví, že se o něco praštil nebo prodělal pád na tvrdou zem.

V podstatě by se dal tento jev přirovnat k fakírům, kteří se psychicky dokážou oprostit od fyzična a bez projevů bolesti přejít po střepech či hořícím uhlí.

Nepodceňujte situaci

Pokud omdlíte jednou za čas a předchází tomu nějaký nečekaný výkyv, hlad, dehydratace, horko nebo únava, nemusíte se znepokojovat. Pokud se ale situace opakují a mdlobám předchází bušení srdce, tlak na hrudi, pocit na zvracení nebo po probuzení z bezvědomí nepřichází úleva, rozhodně byste se měli vydat k lékaři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat