Jak si udržet váhu po vysazení keto diety?

Keto dieta je strava založená na minimálním sacharidovém příjmu. Skvěle se na ni hubne, protože se tělo dostává do stavu ketózy. Není ale možno, abyste v ní fungovali celý život. Jednou přijde moment, kdy docílíte své vysněné váhy a bude na čase proteinovou dietu opustit. Jak ale zabránit obávanému jo-jo efektu? A jde navázat na původní stravovací režim před dietou?

2 fáze proteinové diety

Než začneme psát o tom, jak si udržet váhu po vysazení proteinové diety, musíme si uvědomit, jak tato dieta funguje.

Fáze redukce

Fáze redukce, neboli aktivní fáze, je striktně zaměřená na snižování hmotnosti. Z toho důvodu tělo přijímá jen omezené množství sacharidů, aby se nepřerušil stav ketózy a většina jídla, kterou člověk konzumuje, je ve formě balíčků, které dostanete například na Ketomix.cz. Dietní plány jsou většinou nastaveny na 4–9 týdnů podle aktuální tělesné hmotnosti a najdete v nich širokou škálu proteinových nápojů a koktejlů na hubnutí.

Fáze udržování hmotnosti

Udržovací fáze připravuje naše tělo na přechod k běžnému stravování. Je upravená tak, abyste nehubli a svou váhu si začali udržovat. Pro keto dietu to znamená, že se k vám dostane vyšší množství sacharidů a váš jídelniček se zpestří. V této fázi je důležité, aby se tělo adaptovalo na nový přísun potraviny a přijalo nový styl stravování za svůj.

Nejčastější chyby při vysazování keto diety

Keto dieta může být velmi efektivní, ale je třeba si uvědomit několik věcí, které je třeba mít neustále na paměti.

Mezi první, a nejčastější, chybu patří navrácení k původnímu jídelníčku. Keto dieta není jen plán na hubnutí, jedná se o systém, který je třeba přijmout za svůj. Není proto možné počítat s tím, že se po dietě vrátíte ke konzumaci rafinovaného cukru, sladkostí, pečiva a příloh. I nadále byste si měli držet povědomí o tom, co konzumujete, měli byste se vyhýbat zpracovaným potravinám a ctít ve svém jídelníčku jen přirozený objem sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a menšího procenta příloh.

Druhou častou chybou bývá přejídaní. Pokud se i během proteinové diety držíte zkrátka, zákonitě dostanete nekontrolovatelné chutě, když svému mozku řeknete, že jste s dietou skončili a nyní můžete jíst cokoli. Z toho důvodu je tolik důležité, abyste se po čas celého plánu cítili nasycení.

Třetí chyba je pak v podcenění udržovací fáze. Zde se rozhoduje, jestli své tělo naučíte postupně na přísun sacharidů, nebo mu zprostředkujete šok, který bude mít za následek nechtěny jo-jo efekt. Nepodceňujte proto udržovací fázi a věnujte jí náležitou pozornost. Nikdy nepřecházejte na běžný styl stravování, pokud nebudete cítit, že máte vše plně pod kontrolou.

Nejčastější chyby stručně:

  • Vynechání udržovací fáze
  • Vrácení se k původnímu stylu stravování
  • Přejídání

Jak zabránit jo-jo efektu?

O jo-jo efektu víme všichni, ale nikdo z nás s ním nechce mít nic společného. Jedná se o opětovné nabírání nežádoucích tukových zásob, které se projeví v nárůstu hmotnosti, která je v konečném důsledku ještě vyšší, než byla před začátkem diety.

Všechno je to v hlavě

Psychické rozpoložení člověka má přímý vliv na to, jak moc bude jeho dieta úspěšná. Pokud se během hubnutí „trestáte“, máte negativní myšlenky a jídlo berete jako zlo, tak je dost pravděpodobné, že budete s jídlem a váhou bojovat i potom, co zhubnete. Zkuste být proto pozitivní. Pracujte na tom, abyste byli většinu času bez stresu a posilujte svou vnitřní sílu.

Dejte tomu čas

Všechno chce čas a nic nevyroste za jediný den. Stejně tak je to i s dietou. Nesnažte se její přechod na „normální“ stravování uspěchat. Postupujte pomalu, ale cíleně a konstantně. Přizpůsobte se novému životnímu stylu, přineste do svého život pohyb a užívejte si každý jeden den. Mnoho informací ke keto dietě naleznete i na stránkach Keto-Hubnuti.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat