Víno umí zničit bakterie, které působí plak i angínu

Vědci si už v osmdesátých letech všimli toho, že má víno antibakteriální účinky. Dříve se soudilo, že tyto mikroorganismy potlačuje směs kyselin a alkoholu. Ale antibakteriálně působí především polyfenoly a další biologicky aktivní látky bohatě zastoupené v červeném i bílém víně. Podle nejnovějších výzkumů účinně potlačují streptokoky včetně těch, které působí plak a zubní kaz či záněty krku a angínu.

Studie publikovaná v odborném magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry uvádí, že víno zničí 99,9 procenta zubních bakterií a zárodků, které vyvolávají angínu a bolest v krku.

Lék, který chutná

Dát si tak zdravotní deci vína může mít blahodárný vliv na dezinfekci úst a krku. A pomoci dokonce na počátku infekce.

„Výsledky našeho výzkumu naznačují, že víno může být účinným antimikrobiálním prostředkem proti testovaným patogenním ústním streptokokům a může být účinnou prevencí infekcí úst a horních cest dýchacích a krku,“ tvrdí autoři.

Vyšší obsah polyfenolů, které také prospívají srdci a cévám a chrání před rakovinou, mají vína červená. Ačkoli se jich lidé často bojí, protože barví sklovinu, vědci prokázali, že více tmavnutí zubů souvisí s konzumací vína bílého.

Hlavně s mírou!

Každopádně se stále hovoří o konzumaci střídmé – v množství jeden až dva decilitry denně. Větší množství dodává tělu nadbytek toxického etanolu. Navíc nadměrná konzumace vína příliš snižuje pH v ústech, kyseliny narušují sklovinu. A třebaže je víno dezinfekce, na chvíli sice bakterie zničí, ale při nadměrném působení kyselé pH oslabí sklovinu.

Po skončení konzumace vína se bakterie vracejí a mohou napadnout zub s oslabenou sklovinou. Samy bakterie totiž produkují kyseliny narušující povrch zubu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat