Při nesprávném rozmrazování ztrácejí potraviny hodnotné živiny

Lidé jsou dnes zvyklí nakupovat do zásoby a potraviny mrazit. Mylně se ale domnívají, že po rozmrazení jsou potraviny stejně čerstvé, jako před. Jenže čerstvost a kvalita mraženého jídla může při nesprávném rozmrazování prudce klesat.

Pomalý a pozvolný proces

Jednoznačně nejlepším způsobem, jak bezpečně rozmrazit potraviny, abyste předešli rychlému množení bakterií a plísní, je přemístit jídlo do lednice. Počítejte ale s tím, že proces rozmrazování je poměrně zdlouhavý. Rozmrazit kilo potravin zabere přibližně dvanáct hodin času. Je tedy třeba jídlo přemístit s dostatečným předstihem.

Výhoda rozmrazování v lednici tkví také v tom, že není nutné připravovat jídlo ihned po rozmražení, jako je tomu v jiných případech. Pokud tedy dostanete chuť na něco jiného, než jste původně plánovali, nemusíte mít obavy. Rozmražené maso v lednici vydrží až čtyři dny. U ryb, mletého nebo drůbeže buďte opatrnější a potraviny zpracujte do dvou dnů.

Vodní lázeň

Pokud jste zapomněli vyndat z mrazničky maso k obědu, je možné jej rozmrazit rychleji ve vodní lázni. Nikdy však maso nebo jiné potraviny nevhazujte do vody jen tak, ale vždy jej pečlivě zabalte do sáčku. Rozmrazujte zásadně ve studené vodě. Naložením do teplé riskujete rychlé množení bakterií na zahřátém povrchu jídla. Vodu každou půlhodinu vyměňte.

Takto rozmrazžené potraviny je však nutné ihned tepelně upravit. Teprve potom je možné jej znovu zamrazit, pokud změníte plány.

Mikrovlnění

Snad každá mikrovlnná trouba disponuje funkcí rozmrazování. Jenže se často setkáme s tím, že je potravina na povrchu uvařená a uvnitř ještě zmrzlá na kost. Abyste tomuto předešli, rozmrazujte jídlo na nejnižší možnou teplotu a jednou za pět minut troubu otevřete a jídlo otočte.

Rozmrazování v mikrovlnce je jednoznačně nejrychlejší metodou.

Takhle ne!

Ačkoli jde o rozšířený způsob, který nevyžaduje žádnou delší přípravu, rozhodně se vyhněte rozmrazování v pokojové teplotě. V takovém případě totiž dochází k okamžitému množení bakterií a růstu plísní, které sice na první pohled necítíte ani nevidíte, ale následkem mohou být úporné žaludeční potíže. Metody rozmrazování v teplé vodě nebo pokojové teplotě nejsou bezpečné.

Zdroj: foodsafety.com.au, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat