Lidé chodící rychle žijí déle, i když mají nadváhu

Nadváha a obezita patří k největším rizikovým faktorům pro rozvoj řady civilizačních chorob a předčasného úmrtí na jakékoli příčiny. Ovšem podle britských epidemiologů je daleko podstatnější pro předvídání dožitého věku to, jak rychle člověk chodí. A jedinci, kteří mají nadváhu, ale chodí poměrně svižně, na tom mohou být lépe než hubenější lidé, kteří se však pohodlně vlečou životem.

Za rychlou chůzi se považuje ta, kdy člověk udělá sto kroků za minutu, a dosahuje tak rychlosti zhruba čtyři až pět kilometrů za hodinu. Pomalá chůze, která zvyšuje riziko předčasného úmrtí, se rovná zhruba rychlosti 1,5 až tři kilometry za hodinu. Odpovídá to zhruba padesáti krokům za minutu.

Z analýzy chůze a zdraví 475 tisíc osob vyplývá, že rychlá chůze souvisí s lepším zdravím a delším životem, bez ohledu na tělesnou hmotnost. Ačkoli nejlépe na tom jsou lidé s normální postavou a nejrychlejší chůzí. Ale i jedinci s nadváhou, kteří chodí rychle, jsou na tom lépe, než lidé s normální postavou, kteří chodí pomalu.

„Naše výsledky naznačují, že fyzická kondice je lepším indikátorem dožité délky života než index tělesné hmotnosti. Podpora veřejnosti k rychlé chůzi by mohla velké části populace prodloužit život,“ míní profesor Tom Yates z University of Leicester.

Příliš pomalu? Buďte obezřetní

Se zajímavými informacemi přišli před nedávnem také vědci z Leicesteru. Ti zkoumali více než čtyři sta tisíc lidí po dobu šesti let. Na počátku studie si všímali, jak rychle se dotyční pohybují při chůzi. Na konci bylo jasné, že mezi rychlostí chůze a rizikem předčasného úmrtí na choroby srdce a cév existuje silný vztah. A čím pomaleji se lidé pohybují, tím víc jsou ohroženi náhlým odchodem ze světa živých.

Jedinci, kteří chodí pomalu, jsou ohroženi předčasným úmrtím 1,8 až 2,4krát více než ti, kdo chodí nejrychleji. Jinými slovy, mezi lidskými „slimáky“, kteří se doslova světem plouží, zemřelo za šest let sledování 2,4krát více osob než mezi „rychlonožkami“.

Podle autorů ale možná není chůze tím, co ovlivňuje lepší zdraví. Ale lidé, kteří jsou zdravější a mají lepší kondici, chodí rychleji, proto jsou méně ohroženi předčasným úmrtím. Naopak jedinci chodící pomalu, zřejmě mají zdraví ve špatném stavu, a tudíž jsou ohroženi více.

„Tyto výsledky naznačují, že obvyklá rychlost chůze je nezávislým prediktorem úmrtí na choroby srdce a cév,“ tvrdí profesor Tom Yates z Leicesterské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat