Časté používání mobilních telefonů způsobuje deprese

Jste podráždění, výbušní a špatně se soustředíte? Je pravděpodobné, že za to může váš mobil. Ten totiž neškodí jen zraku, hodně negativně ovlivňuje také psychiku. Stojí ale i za častými bolestmi hlavy!

Doby, kdy mobily sloužily výhradně k telefonování, jsou nenávratně pryč. Dnes nám smartphony hlídají ovulaci, úrovně stresu a slevy v obchodech, zatímco nás informují o počasí, kurzech měn a výsledcích sportovních utkání. Podporují nás také při cvičení a zdravém stravování, navigují na cestách a připomínají, kdy se napít, abychom nebyli dehydrovaní. Také si život bez tohoto výkřiku techniky neumíte, nebo spíše nechcete, představit? Podle odborníků se pohybujete na hodně tenkém ledě.

Časovaná bomba, jež se vejde do ruky?

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že běžný uživatel zkontroluje během 24 hodin displej svého aparátu zhruba stokrát, přičemž 70 % lidí bere telefon do ruky i bezprostředně pro probuzení. Ne však proto, aby vypnuli nastavený budík, ještě s ospalky na očích sledují dění na sociálních sítích a internetu obecně. Průzkumy rovněž uvádějí, že 50 % jedinců s dotykovým zařízením vyloženě usíná, a pro 44 % majitelů by byla jeho ztráta příčinou pořádného stresu. Tak trochu se v tom vidíte i vy? Diagnóza expertů by tedy zněla jasně – mobilní závislost. Co to pro vás znamená?

Deprese, stres a emoční nestabilita

Závěry studie zveřejněné v magazínu Personality and Individual Differences sdělují, že nadměrné používání smartphonů negativně ovlivňuje lidskou psychiku. Proč to? Výzkumníci dlouhodobě sledovali téměř 400 vysokoškolských studentů a zjistili, že ti, kteří svůj aparát „žmoulají“ zhruba tři hodiny denně, vykazují známky emoční nestability. Pokud se ptáte, jak se něco takového projevuje, monitorovaní žáci byli náladoví, podráždění a extrémně impulzivní. Také měli potíže s koncentrací a častěji trpěli úzkostmi nebo depresemi. Tedy alespoň v porovnání s těmi, kteří chytrý přístroj využívali jen zlomek času. Důvod k zamyšlení, viďte? A to ještě nevíte, že v sázce není jen dobrá nálada.

Špatně vidím, protože jsem on-line

„Modré světlo telefonů a tabletů škodí víc, než si většina populace dokáže představit. Rohovka a čočka ho nevyfiltrují, takže putuje přímo do zadní části oka, což může poškodit sítnici a vést k takovým stavům, jako je makulární degenerace,“ vysvětluje Anam Qureshi, přední americká profesorka oftalmologie působící na newyorské klinice Langone Medical Center. Specialistka zároveň dodává, že vyznavačům těchto vymožeností hrozí také poruchy spánku a bolesti hlavy. Asi je vám jasné, jak tomu předejít. Nebo ne?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat