Syndrom vyhoření je oficiální chorobou

Syndrom vyhoření se nově objevil na indexu Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace. Od roku 2022 by měly uznávat toto onemocnění všechny země světa s tím, že lékaři budou schopni onemocnění léčit a pojišťovny léčbu hradit.

„Onemocnění je způsobeno chronickým pracovním stresem, který nebyl úspěšně zvládnut,“ definuje Světová zdravotnická organizace, která v symptomatice uvádí osm hlavních znaků.

Jak ho poznat?

Mezi ně patří: 1) špatný spánek, 2) žaludek na vodě a špatné trávení, 3) vysoký krevní tlak, 4) neustálé myšlení na práci i při pobytu doma, 5) nevrlá a podrážděná nálada, 6) neustálý nedostatek času na dotažení úkolů, projektů, na rodinu či dokonce na sebe, 7) neschopnost se soustředit a 8) neochota žít společensky a stýkat se s přáteli.

„Je to poprvé, kdy byl syndrom vyhoření uznán v Mezinárodním seznamu nemocí,“ uvedl za Světovou zdravotnickou organizaci její mluvčí Tarik Jasarevic.

Firmy by měly vsadit na prevenci

O zařazení na seznam chorob rozhodlo Světové zdravotnické shromáždění v pondělí v Ženevě.

„Podniky a firmy můžou dělat velmi mnoho pro to, aby bránily vyhoření u svých zaměstnanců, nikdy není pozdě včas to zarazit. Existuje mnoho způsobů, jak zvyšovat psychickou odolnost a zvýšit výkonnost, což může mít velké ekonomické výhody pro podniky, ale musejí se starat o mentální zdraví a pohodu svých zaměstnanců,“ míní britský chiropraktik a expert na zvládání stresu doktor Phil Parker v rozhovoru pro The Sun.

Zdroj: who.int, helpguide.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat