Kouření u mladých žen zvyšuje riziko infarktu srdce

Kouření škodí zdraví. O tom nemůže být sporu. A poškozuje nejen plíce, ale také oběhovou soustavu. Ovšem mladým ženám škodí výrazně více než mladým mužům. Podle kardiologů z Sheffieldu kouření cigaret zvyšuje riziko rozsáhlého infarktu srdce u dívek a mladých žen třináctkrát.

Riziko infarktu a mrtvice je u žen extrémně vysoké až do padesáti let jejich věku. Přitom úmrtí na choroby srdce a cév je stále největším zabijákem na celém světě.

Kardiologové z University of Sheffield analyzovali 3343 rozsáhlých infarktů srdce, k nimž došlo v letech 2009 až 2014. Ačkoli u všech osob kouření výrazně zvyšovalo riziko infarktu, u žen mezi osmnácti a padesáti roky bylo třináctkrát vyšší než u nekuřaček, u mužů stejné věkové kategorie bylo osmkrát vyšší.

Podle autorů kouření snižuje hladinu estrogenu v krvi, který přitom ženy chrání před infarktem a dalšími chorobami srdce a cév. Muži mají navíc širší průměr koronárních cév, proto jim hrozí o něco menší riziko ucpání. Vždy má přitom cenu přestat kouřit. Riziko rozsáhlého infarktu srdce se výrazně sníží téměř ihned, když člověk přestane kouřit.

„Náš výzkum dokazuje, že abstinence bez ohledu na pohlaví vede k téměř okamžitému snížení rizika rozsáhlého srdečního infarktu,“ tvrdí doktor Ever Grech z University of Sheffield.

Elektronické cigarety jako záchrana? Ani ne...

Ačkoli jsou dnes tolik oblíbené elektronické cigarety bezpečnější než ty klasické, srdce poškozují také. Miliony uživatelů jsou výrazně ohroženi rozvojem srdečně cévních onemocnění a mají vyšší riziko infarktu a mrtvice. Riziko ve srovnání s nekuřáky je o jednasedmdesát procent vyšší, a to i tehdy, když se započítají ostatní rizikové faktory pro vznik mrtvice a infarktu.

Epidemiologové z Kansasu přitom tvrdí, že se jejich závěry opírají o sledování čtyř set tisíc lidí. Je to tedy jedna z nejrozsáhlejších studií zkoumajících vztah mezi kouřením elektronických cigaret a zdravím oběhové soustavy. Ačkoli je stále nejnebezpečnější kouření klasického tabáku, kouření elektronických cigaret je výrazně nebezpečnější než nekouřit vůbec.

Z výzkumu také vyplývá, že uživatelé elektronických cigaret jsou výrazně mladší, štíhlejší a vzácněji trpí diabetem typu 2.

Ačkoli se považují elektronické cigarety za možnou formu odvykání kouření, doktor Paul Ndunda z University of Kansas tvrdí, že z jeho studie vyplývá, že naopak kuřáci elektronických cigaret dvakrát častěji začnou kouřit cigarety normální.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat