Ponocování jen zvyšuje riziko rakoviny prsu

Hormon melatonin řídí v těle mnoho pochodů. Pro laickou veřejnost je většinou znám jako hormon spánku, protože se vylučuje se stmíváním a programuje tělo do fáze odpočinku. K narušení produkce melatoninu dochází třeba ponocováním. Ať už prací na směny nebo tím, že je člověk spíš sova. Jenže narušení produkce melatoninu má zhoubné následky. Dojde k rozladění biorytmů a zvýší se také riziko rakoviny prsu.

Ženy, ale také muži, kteří vstávají za svítání a chodí spát brzy večer, na něž nepůsobí v pozdních nočních hodinách umělé osvětlení, jsou ohroženi rakovinou prsu o něco méně než tzv. sovy.

Zrádný melatonin

Sovami se označují lidé, kteří si rádi pospí dopoledne, ale spát odcházejí až kolem půlnoci či po ní. Jenže tím tráví večer s umělým osvětlením a mají v těle méně melatoninu. Právě tento hormon se jeví jako prevence rakoviny prsu.

„Náš výzkum poskytuje důkazy o tom, že mezi chronotypem člověka a rizikem rakoviny prsu existuje kauzální vztah,“ tvrdí profesorka Caroline Relton z University of Bristol. Tento vztah je však poměrně slabý, takže absolutní riziko onemocnění kvůli ponocování zůstává poměrně nízké.

Skřivani mají navrch

Do jejího výzkumu bylo zahrnuto čtyři sta tisíc žen. Ty byly rozděleny do dvou chronotypů podle toho, v kolik hodin usínaly a v kolik vstávaly. Tzv. skřivani vstávají brzy ráno a usínají před desátou večerní. Sovy vstávají až dopoledne a do postele chodí až kolem půlnoci.

Onkologové přitom v minulosti prokázali, že ponocování a práce na směny zvyšuje riziko také jiných typů rakoviny. Narušení biorytmů a spánkového režimu jako silný stres vyvolává v těle vysokou míru zánětů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat