Ovoce a zelenina má 110 látek, které účinkují stejně jako léky proti rakovině

Vědci z Londýnské univerzity začali pracovat na konceptu zvaném léčivá strava. V populaci narozené po roce 1960 totiž téměř každý druhý bude muset bojovat s rakovinou. Někdy v životě. Čtyřicet procent případů je přitom způsobeno nevhodným životním stylem a především stravou. Přitom ovoce a zelenina nabízejí prevenci rakoviny, neboť obsahují látky, které mají terapeutické účinky.

Vědci z Londýnské univerzity otestovali téměř osm tisíc jednotlivých molekul z ovoce a zeleniny a zjistili, že 110 z nich má stejné účinky jako uznané léky na rakovinu. Nejzdravější jsou pak pomeranče, kopr či čaj.

V hlavní roli antioxidanty

Ovoce a zelenina obsahují velké množství antioxidantů různé chemické povahy. Terpeny, taniny, flavonoidy, barviva, vitaminy a další látky omezují záněty tkání a snižují oxidativní stres buněk. Tím brání vzniku rakovinné buňky. Ale některé tyto sloučeniny dokonce potlačují množení nádorových buněk, růst nádoru a vyvolávají smrt rakovinných buněk.

Vědci z Londýnské univerzity pracují na konceptu léčivé stravy. Snaží se vytvořit jídelníček, v němž by byly v optimální míře zastoupeny potraviny – především rostlinného původu – tak, aby dodávaly tělu hodně protirakovinných látek. Dodržování této stravy pak výrazně sníží riziko rakoviny.

Od pomeranče po čaj

Ze studie doktora Kirilla Veselkova z Londýnské univerzity vyšly nejlépe pomeranče, hrozny modrých odrůd révy vinné, mrkev, zelí, nať celeru, nať koriandru, nať kopru a také zelený čaj. Právě pomeranče jsou bohaté na velmi účinný antioxidant ze skupiny flavononů zvaný didymin, který je obsažen také v kopru a koriandru. Zelený čaj je pak velmi bohatý na katechiny, terpenové látky a taniny (třísloviny).

„Strava představuje nejsnáze upravitelnou složku ovlivňující zdraví jedince… Náš seznam protirakovinných potravin poslouží jako základ pro výzkum gastronomické medicíny. Stanovení přesného množství, použití, formy úpravy a konzumace těchto potravin je předmětem dalšího výzkumu,“ tvrdí doktor Veselkov.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat