Mýty kolem slunečních paprsků, kterým asi také věříte

Kolem opalování a ochrany před slunečními paprsky koluje mnoho mýtů. Ačkoli jsou mezi lidmi hojně rozšířené, mnoho z nich, pokud se jimi budete skutečně řídit, vám může pořádně ublížit. Se kterými se můžete nejčastěji setkat a kterým byste neměli věřit?

Mám základ, už se nemusím mazat

Lidská pokožka má sice pravidelným opalováním schopnost vytvořit si vlastní ochranný faktor, je však srovnatelný s opalovacími prostředky s ochranným faktorem 4–6. Tudíž není pravda, že byste se nemohli spálit, přestože máte po pár dnech na slunci kůži jako čokoládu. Krém na opalování byste měli používat vždy.

Ve stínu se nespálím

Trávíte den na pláži pod slunečníkem a spoléháte na to, že se vám nemůže nic stát? Věřte tomu, že může. Jednak většina slunečníků nemá ochranu proti UV záření, ale ani jiné předměty, které poskytují možnost schovat se do jejich stínu, nezaručují, že vás večer nebude pálit celé tělo. Sluneční paprsky se odrážejí od všeho, a přestože na vás slunce přímo nesvítí, stále na vás dopadají.

Jedno namazání stačí

I když používáte krém s nejvyšším možným faktorem, je nutné každé dvě hodiny nanášet na tělo novou vrstvu. A to i v případě těch voděodolných. Krém na těle vydrží jedno či dvě vykoupání, poté se jeho účinek snižuje až o polovinu. Krém se také stále vstřebává do kůže, je otírán do podložky, na které ležíme a smýván potem, který v horkém dni vylučujeme. Pravidelné mazání je tedy nutností.

Jeden krém na celé tělo

Na obličej, rty, uši a dekolt je vždy nutné používat krémy, které mají ochranný faktor alespoň 30. Kůže je v těchto partiích velice citlivá a snadno se spálí. Používáním nedostatečné ochrany také riskujete rychlou tvorbu vrásek. Oči a jejich okolí byste navíc měli chránit nejen krémem, ale také brýlemi.

Ve vodě se nespálím

Voděodolné krémy nebyly vytvořeny jenom proto, abyste se po koupání nemuseli hned mazat (i když byste měli), ale také z důvodu, že UVA i UVB záření proniká i pod vodní hladinu nebo sklem. Proto mýtu, že se pod vodou nebo v autě za okénkem nemůžete spálit, rozhodně nevěřte.

Krém nepotřebuji, nechám si tričko

Myslíte, že vás oblečení ochrání před slunečními paprsky? Tak to vás zklameme. Obyčejné bavlněné tričko totiž poskytuje ochranu, která je srovnatelná s krémy s faktorem 6. To není moc, že?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat