Proč byste měli pít zeleninové džusy a smoothie

V dnešní uspěchané době často zapomínáme na dodržování správného a zdravého jídelníčku. Nezřídka se odbýváme rychlým občerstvením, kde se na důležité složky, jako je ovoce a zelenina, stále nějak zapomíná. Pokud víte, že se nestravujete zrovna tak, jak nám doporučují lékaři, snažte se denně vypít alespoň jednu velkou sklenici ovocné nebo zeleninové šťávy.

Více vitaminů

Ovocnou šťávu vypijí snad i zarytí odpůrci zdravé stravy. Proto je vhodná především pro ty, kteří odmítají konzumovat zeleninu a ovoce v přirozené formě. Na půl litru ovocné šťávy však připadne mnohem více plodů, než jste běžně schopni za jeden den zkonzumovat. Často se totiž doporučené denní dávce ovoce a zeleniny ani nepřiblížíme. Aby byl tělu dopřán dostatek vitaminů a minerálů, jsou tedy šťávy skvělou volbou.

Lepší vstřebatelnost

Protože šťávy vymačkané z ovoce a zeleniny neobsahují vlákninu, která má schopnost brzdit vstřebávání některých živin, jsou efektivnějším zdrojem vitamínů, než v přirozené formě. Konzumováním džusů a čerstvých ovocných šťáv do svého těla dokážeme vpravit až čtyřikrát větší dávku vitamínů.

Dejte přednost zelenině

Základem každého čerstvě vymačkaného nápoje by měla být zelenina, která by měla tvořit alespoň dvě třetiny obsahu džusu. Ovocná složka by zde měla fungovat spíše jako dochucovadlo. Ovoce obsahuje hodně cukrů a konzumace nápojů tvořených výhradně z ovoce nám příliš neprospěje.

Raději si kupte odšťavňovač

I když je nabídka stoprocentních džusů na pultech obchodů poměrně široká, doporučujeme tyto krabicové nápoje příliš nekupovat. Džusy v krabicích jsou totiž nejprve zahřáté na osmdesát stupňů a tím pádem jsou připraveny o většinu vitaminů. Často jsou také ředěné vodou, dochucené cukrem a obsahují konzervanty. Když k tomu všemu člověk ještě přihlédne k jejich cenám, je jasné, že domácí výroba se vyplatí více.

Dopolední svačinka

Čerstvé šťávy obsahují hodně sacharidů, takže je vhodnější je konzumovat spíše v dopoledních hodinách. Ideální je tedy dopřát si dvě až tři deci k snídani a poté ještě jednu dávku k dopolední svačině nebo obědu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat