Pravidelná konzumace jogurtů podle vědců snižuje riziko infarktu

Chcete podstatně vylepšit kondici svého srdce? Jezte řecké jogurty, nebo ty bílé v lepší kvalitě. Nejlépe denně! To byste možná nevěřili, jaký vliv mají tyhle poklady z lednice na celý kardiovaskulární systém!

Z aktuálních statistických dat vyplývá, že průměrný Čech sní zhruba 15 kilogramů jogurtů za rok. Přijde vám to málo? Je pravda, že na to, jak skvělé mají vlastnosti, je jejich tuzemská spotřeba překvapivě nízká. Vždyť tyto mléčné výrobky, jejichž původ je stále opředen mnoha nejasnostmi a tajemstvími, podle všeho odvrací nejen potíže se zažíváním, ale i srdeční choroby!

Nečekaná prevence skrytá v kelímku

Američtí výzkumníci působící na Lékařské fakultě v Bostonu (Boston University School of Medicine) se na základě své studie publikované v magazínu American Journal of Hypertension domnívají, že konzumace uvedených potravin má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém. Tamní experti do svého rozsáhlého výzkumu zahrnuli 18 tisíc mužů a 55 tisíc žen, a to ve věkovém rozmezí od 30 do 70 let, přičemž několik let monitorovali jejich jídelníček, míru fyzické aktivity a životní styl.

Medikament z kravína, co má slibné účinky

Po ukončení pokusu finální analýza jednoznačně prokázala, že ženy, které chlazenou pochoutku jedly dennodenně, vykazovaly o 30 % nižší riziko infarktu, zatímco u mužů byla zaznamenána jeho omezená pravděpodobnost o 19 %. Jak je to možné?

„Probiotika jakožto bakterie nacházející se v jogurtu zachovávají bezproblémový chod trávení, ovšem zvyšují i počet prospěšných střevních mikrobů. Ty nás chrání před negativními účinky soli, která se i v běžných potravinách vyskytuje v alarmujícím množství,“ vysvětluje spoluautor výše zmíněné studie Justin Buendia, jenž je specialistou v oblasti výživy i epidemiologem. Teď se asi ptáte, jaký konkrétní produkt si z obchodu přinést. Mají všechny takhle blahodárné účinky? To bohužel nikoli.

Zapomeňte na přeslazené náhražky

Americká dietoložka Julia Zumpano zastává názor, že správnou volbou je jogurt řecký, popřípadě kvalitnější bílý. Oba jsou vynikajícími zdroji přírodních probiotik, stejně jako bílkovin a vápníku. Na rozdíl od levnějších ovocných variant neobsahují ochucovadla, barviva, škroby, aromata a zahušťovadla, která jsou spojována se zdravotními komplikacemi, včetně nadváhy, astmatu nebo cukrovky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat