Mýty o spánku, které mohou škodit vašemu zdraví

Spánek je jednou z nejdůležitějších součástí našeho života. Bez něj bychom nebyli schopni regenerace a brzy bychom zemřeli. Lidé proto po celá staletí vymýšlejí, jak si spánek zkvalitnit a ačkoli mnoho způsobů nefunguje nebo dokonce našemu tělu škodí, lidé jim přesto věří. Jaké jsou nejčastější mýty kolem spánku?

Před spaním se nesmí cvičit, tedy ani milování neprospěje

To první je pravda, to druhé už úplně ne. Je dokázáno, že pravidelné cvičení napomáhá ke zkvalitnění našeho spánku, žádné fyzické aktivitě byste se ale neměli věnovat nejméně tři hodiny před spaním. Cvičení zvyšuje tělesnou teplotu a zrychluje krevní oběh, oboje se pak dostává do normálu i několik hodin. Ačkoli vás aktivita možná vyčerpá, spánek jako takový bude mělčí a neklidnější.

V případě milostných hrátek je situace trochu jiná. Jednak proto, že netrvají většinou tak dlouho, ale i proto, že se při něm uvolňují důležité relaxační hormony, které po skončení sexuální aktivity uvádějí tělo rychleji do stavu uvolnění.

„Štamprle“ před spaním prospívá zdraví

Tenhle zvyk praktikovala především starší generace. Někteří lidé jí ale věří dodnes. Tvrdí se, že malé množství alkoholu pomáhá k lepšímu spánku. Pravda je ale naprosto opačná. Odbourávání alkoholu, který svému tělo pošlete na dobrou noc, totiž narušuje kvalitu spánku, který se stává mělčím a často také přerušovaným. Místo aby vaše tělo regenerovalo, musí se potýkat s alkoholem, který jste vypili.

Televize nebo hudba pro lepší spaní

Ten kdo je zvyklý usínat za zvuku a poblikávání televize, monitoru počítače nebo se sluchátky v uších, zadělává si na velký problém. Abychom se pořádně vyspali, je zapotřebí temného a tichého prostředí. Umělé světlo a zvuk, který z televizoru vychází, zabraňuje produkci melatoninu, který je pro kvalitní spánek důležitý. Ačkoli se vám u televize nebo hudby dobře spí, váš mozek je okolními zvuky neustále rušen a nedovolí tělu upadnout do hlubokého spánku.

Teplé mléko a bylinné čaje pomáhají usnout

Dalším, velice rozšířeným mýtem je doporučení pití bylinných čajů nebo teplého mléka před spaním. Ač se vědci snažili sebevíc, nenašli jediný prokazatelný fakt, který by potvrdil zlepšení spánku po konzumaci některého z těchto nápojů. Jedná se tedy spíše o placebo efekt. Pokud vám to ale vyhovuje, určitě si tím neuškodíte.

Pořádná únava pomůže k dlouhému spánku

Tak tady je to úplný omyl, který je nejlépe pozorovatelný na malých dětech. Mnoho maminek nechápe, proč jejich děti dovedou vstát za úsvitu, řádit až do setmění a přesto se pak v noci neustále budí. Odpověď je jednoduchá, jsou prostě až příliš unavené. Výrazná fyzická a psychická aktivita nutí mozek jet stále na plné obrátky. Tělo by spalo, ale mozek mu to nedovolí. Proto se člověk po náročném dni budí častěji a spí méně kvalitně, než očekává.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat