Rozházené peřiny sice nevypadají dobře, ale mají své výhody

Největší množství roztočů najdete právě ve své posteli, to je jasný fakt. Roztoči zde vyhledávají potravu, a to zbytky vaší kůže. Láká je také teplo a vlhko. Doporučuje se nechat peřiny ráno raději rozházené. Proč?

Estetika, nebo zdraví?

Vysvětlení je vcelku jednoduché. Jak jsme již zmínili, roztoči ze všeho nejvíc ocení teplé, vlhké a tmavé prostředí. Ve chvíli kdy vstanete z postele a úhledně urovnáte lůžkoviny, vytváříte roztočům ideální podmínky pro jejich život a množení. Ráno byste tedy měli odstranit z matrace veškeré polštáře a přikrývky a nechat ji pořádně vyschnout.

Roztočům vadí chlad, ale také sucho. Není tedy nic jednoduššího, než vyvětrat lůžkoviny na slunci či mrazu. Tím se velkého množství roztočů spolehlivě zbavíte.

Noční kašel, rýma a otoky

Pokud vás zejména v noci trápí suchý kašel, ucpaný nos nebo otoky očí, je docela možné, že jste na roztoče alergičtí. Alergie na prach a roztoče je totiž jednou z nejrozšířenějších vůbec. Často se projevuje u malých dětí, u kterých může vést také k rozvoji astmatu.

Hlavní je hygiena

Roztočů v matracích se asi nikdy zcela nezbavíte, jejich množení ale můžete snižovat pravidelnou výměnou ložního prádla. Ideální interval výměny povlečení je jeden týden. Pokud se však v noci potíte, vyměňujte jej klidně i častěji. Nezapomínejte také na pravidelné praní samotného potahu matrace, pokud je snímatelný.

Čas od času také vysajte matraci vysavačem. Tím odstraníte alespoň část prachu a odumřelé tkáně, které se v ní usazují. Není od věci ji, podobně jako peřiny a polštáře, vyvětrat přes den venku.

Vybírejte si také lůžkoviny a matrace plněné syntetickým vláknem, které má schopnost schnout rychleji než přírodní materiály. Jsou také vzdušnější a lze je snadněji vyčistit.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat