Projevy špatné funkce štítné žlázy

Špatnou funkcí štítné žlázy trpí mnoho lidí. Problém tkví převážně v podceňování pravidelných preventivních kontrol její správné funkce a přehlížení příznaků, které onemocnění provází. Čeho je potřeba si všímat?

K čemu nám je?

Štítná žláza je orgán, který je umístěný před průdušnicí na spodní straně našeho krku. Je hlavním kontrolorem látkové výměny a stará se o správný chod našeho metabolismu, zajišťováním produkce hormonů. Pokud je funkce štítné žlázy zpomalena, nebo naopak zrychlena, dochází k prvním příznakům potíží.

Oběhové a metabolické účinky

Štítná žláza produkuje dva hormony – tyroxin a trijodotyronin, které ovlivňují srdeční činnost, ale také regulaci energetického výdeje člověka. Jsou-li tyto hormony v nadprodukci, tedy pracuje-li štítná žláza zrychleně, projeví se nadměrná produkce hormonů rychlým úbytkem váhy člověka a dochází i ke zrychlení srdeční činnosti, projevující se bušením srdcem či arytmií.

V opačném případě, tedy je-li činnost štítné žlázy zpomalena, dochází ke zpomalení metabolismu a rychlému přibývání na váze, zpomaluje se také srdeční činnost, což může vést až k selhání srdce.

Čeho si všímat?

Příznaků, které nám naznačují špatnou funkci štítné žlázy, může být skutečně mnoho. Mezi ty nejčastější patří především nevysvětlitelná a častá únava, obtížná koncentrace a zastřené myšlení, ale také potíže s vyprazdňováním, především s častými zácpami. Pacienti často uvádějí, že je jim stále zima, trpí lámavostí nehtů, suchostí vlasů a nezdravě vypadající pokožkou. Mezi příznaky disfunkce žlázy patří také zvýšená hladina cholesterolu, mravenčení v končetinách, zpomalení tepu a snížení krevního tlaku, ale také zhoršení sluchu.

Důležitá je pravidelná prevence

Správnou funkci štítné žlázy je třeba pravidelně kontrolovat, ideálně v rámci každé preventivní prohlídky vašeho lékaře. Pokud máte podezření, že by se vás některé z příznaků mohly týkat, je možné v lékárně zakoupit test, který provede vyšetření funkčnosti vaší žlázy v pohodlí domova. Stačí vám k tomu kapka krve a deset minut času. Tento domácí test je spolehlivou a rychlou možností, jak zjistit, zda se potíže se štítnou žlázou netýkají i vás.

Zdroj: my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease, nhs.uk/conditions/overactive-thyroid-hyperthyroidism







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat