Vitamin C: Co všechno o něm ještě nevíte

Jste stále unavení a bez nálady? I když se vehementně snažíte, nedaří se vám zhubnout? Takové signály většinou souvisejí s nedostatkem vitaminu C. Stejně jako pomalé hojení ran a špatná kvalita vlasů.

Na vitamin C se obvykle klade velký důraz v období viróz a chřipek. Znamená to tedy, že mimo tohle krizové období lze jeho příjem s klidem zanedbávat? Právě naopak. Jaké má tato živina funkce? A podle čeho poznáte, že vám v těle chybí?

Zprostředkovatel energie i delšího mládí

Uvedený vitamin jakožto silný antioxidant pomáhá předcházet rakovině, snižuje hladiny stresových hormonů a zlepšuje fyzickou výkonnost. Zároveň se podílí na opravě tkání, omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a reguluje cholesterol. Značně podporuje také zdraví i vitalitu pokožky, přičemž zvyšuje její odolnost před slunečním UV zářením. Nelze nezmínit, že podle závěrů mnoha studií rovněž výrazně zpomaluje proces biologického stárnutí. Jste překvapení z toho, co všechno má „céčko“ pod palcem? Pro všechny případy zjistěte, zda netrpíte jeho nouzí. Projevuje se to nějak takhle…

Pomalé hojení, které je krajně podezřelé

Uplynou celé týdny, než se vám zacelí „zranění“, k němuž jste přišli při krájení zeleniny? To rozhodně není samo sebou, domnívají se američtí experti působící na Harvard Medical School. Ti totiž v závěrech svého průzkumu uvádějí, že pomalá regenerace jakýchkoli oděrek, škrábanců a řezných ran jednoznačně ukazuje na dlouhodobou „podmíru“ vitaminu C. Hodně s tím souvisí skutečnost, že přirozeně podporuje tvorbu kolagenu, čímž urychluje léčení.

Kila navíc, která nejdou setřást

Neprobíhá-li redukce váhy tak úplně podle představ, nutriční nedostatky by v tom hledal asi málokdo. Přesto se nevyplácí tento aspekt podceňovat! Výzkum uskutečněný americkou Arizonskou univerzitou prokázal, že jedinci, kteří čelí „céčkové krizí“, mívají zpravidla vyšší index tělesné hmotnosti. Specialisté si to vysvětlují tím, že jejich organismus snáze a rychleji ukládá tukové zásoby „na horší časy“.

Únava a pesimismus jako jasné poselství

I když je venku doslova nádherně, máte náladu pod psa? A co hůř, poslední dobou je taková sklíčenost standardním stavem, čehož si všímá i okolí. Co s tím? Vědci se souhlasem lékařů doporučují zahrnout do stravy kromě citrusových plodů, červených paprik, kapusty a brokolice také rajčata, jablka, listovou zeleninu a melouny. Podle nich má totiž i v pesimismu a splínech prsty deficit jmenovaného patrona zdraví, kterého načerpáte právě z těchto potravin. Na závěr je třeba dodat, že jeho doporučená denní dávka pro dospělou osobu činí 80 až 100 mg.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat