Časté pospávání během dne může značit vážnou nemoc

Lidé, u nichž se začíná projevovat Alzheimerova choroba, začnou být ospalí a pospávat během dne či více než devět hodin denně. A to jednoduše proto, že na počátku onemocnění odumírají nejprve neurony, které nás činí bdělými.

Velmi důležitým objevem kalifornských neurologů je to, že tyto neurony ničí toxický plak z tau bílkovin, nikoli amyloidových proteinů.

Hlídejte spací návyky

Včasná diagnostika Alzheimerovy choroby přitom výrazně pomáhá v jejím zpomalení a potlačení. Onemocnění je však stále neléčitelné.

Je tedy zapotřebí vždy co nejdříve určit, že člověk touto chorobou bude trpět. A právě pospávání během dne a zvýšená ospalost mohou být první signály.

Tři centra

„Náš výzkum poskytuje konečné důkazy, že části mozku řídící bdělost degenerují kvůli akumulaci tau bílkovin, nikoli amyloidových proteinů, už ve velmi rané fázi onemocnění,“ tvrdí doktorka Lea Grinberg z University of California v San Francisku.

Podle jejího týmu jsou hned na počátku onemocnění poškozena výrazným nánosem tau bílkovin tři centra v mozku – locus coeruleus (v mozečku), boční oblast hypotalamu (LHA) a tuberomamilární jádro hypotalamu (TMN). Při Alzheimerově chorobě odumírá až pětasedmdesát procent neuronů těchto oblastí.

Zdroj: https://grinberglab.ucsf.edu/sleep-dysfunction-tauopathies, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30223398/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat