Ženy žijí déle, pokud jsou obklopeny přírodou

Chcete poznat svoje vnoučata či rovnou pravnoučata a užívat si kvalitní život? Prodlužte si ho a odstěhujte se co nejblíž zeleni. Jak daleko byste od ní měli být?

V dnešní době je deprese obrovským fenoménem. Pocity beznaděje, nekončícího smutku a prázdnoty zažívají častěji ženy než muži, a nezáleží přitom na věku, vzdělání ani na profesi. K depresi často přispívá nespokojenost ve vztazích, osamělost, nemoc nebo hormonální změny. Zvlášť u žen důležitou roli sehrává i tlak na výkon.

Cesta z města

Maminky a manželky chtějí být ve všem perfektní, touží skloubit kariéru s rodinou, takže je do ordinací lékařů často dožene právě perfekcionismus. Není nutné dodávat, že neustálý stres a černé myšlenky ovládají i fyzické zdraví, přičemž konkrétně deprese je považována za rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Napadá vás, že v takových případech je nutné hodit všechno za hlavu a zbavit se zatěžujících povinností i chmurných myšlenek? Máte pravdu, a teď se navíc potvrdilo, že když utečete z města, uděláte v tomhle směru nejlépe.

Podle nové studie, ženy, které žijí v přírodě, dožívají se vyššího věku. Potvrzenou hypotézou výzkumu je, že přírodní prostředí pomáhá snižovat stres a zvyšovat fyzickou a sociální aktivitu, jenž udržuje lidi zdravější. Hlavním účelem tohoto experimentu bylo získat náhled na vztah mezi „obytnou zelení a úmrtností“, což se stalo.

Podívej se z okna

Výzkum byl proveden u 108 630 žen a 8604 z nich během studie zemřelo. V úvahu se braly faktory, jako je věk, rasa, kouření a socioekonomický status. Vědci zjistili, že ženy žijící s „nejzelenější zelení“ v oblasti 250 metrů v blízkosti svých domovů vykazovaly o 12 % nižší míru příčiny náhodného úmrtí. Proto se výzkumníci shodli, že vysoká úroveň zelené vegetace přispívá ke snižování úmrtnosti žen.

Tyto výsledky jsou v moderní době docela důležité, protože více a více lidí žije v městských oblastech. Stále však vyvstává otázka, co mají keře, stromy či mech společného s prodlužováním života. Jednou z hypotéz je, že moderní lidé tráví hodně času v autě nebo za monitorem počítače. Méně fyzické (reálné) a sociální aktivity pak jednoznačně vedou k depresi. Tak se i vy zamyslete nad tím, kolik času trávíte venku. A jste dostatečně obklopeni přírodou?

Zdroj: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(17)30122-5/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat