Vdechování vzduchu ze silnic je jako dát si 20 cigaret denně

Lidé žijící a pracující u rušných dopravních komunikací a křižovatek uprostřed velkých měst se rovnají kuřákům, kteří vykouří denně dvacet cigaret. Takový účinek má totiž vdechování zplodin a mikročástic z výfukových plynů. Osoby pravidelně vdechující vzduch na těchto dopravně rušných místech pak trpí rozedmou plic stejně často jako kuřáci, kteří denně vdechnou kouř dvaceti cigaret.

„Deset let života u takto rušných dopravních tepen se rovná kouření dvaceti cigaret po dobu devětadvaceti let… Byli jsme velmi překvapeni z toho, jak silný vliv má znečištění vzduchu z dopravy na rozvoj rozedmy plic. Musíme lépe pochopit příčiny vzniku chronického onemocnění plic, zdá se, že znečištění vzduchu, které je tak běžné a těžko se mu lze vyhnout, je jednou z hlavních příčin,“ tvrdí profesor Joel Kaufman z University of Washington.

Z jiných výzkumů vyplývá, že nejškodlivější pro zdraví člověka a jeho plic jsou pak výfukové plyny z dieselových motorů. Také proto, že tyto motory produkují nejvíce mikročástic, které se dostávají hluboko do plic a pronikají do buněk a tkání.

Špatné zprávy pro Evropu

Němečtí vědci před nedávnem vydali zprávu, která zní ještě pesimističtěji. Podle nich toxický vzduch evropských měst zabije každoročně více osob než cigarety. Kvalita ovzduší mnoha metropolí Evropy je kvůli dopravě a průmyslu stále velmi nízká a pro zdraví představuje obrovské riziko. Podle německých odborníků každý rok zemře v Evropě na následky vdechování toxinů z dopravy a průmyslu 790 tisíc osob.

„Abychom získali nějakou perspektivu k tomuto číslu, znamená to, že znečištění ovzduší zabije každý rok více osob než tabák… Kouření se člověk může vyhnout, nečistému ovzduší nikoli,“ tvrdí profesor Thomas Munzel z Univerzity v Mainzu.

„Vysoký počet nadbytečných úmrtí způsobených znečištěním vzduchu v Evropě lze vysvětlit kombinací špatné kvality vzduchu a vysoké hustoty zalidnění, cože vede k riziku, které je jedno z nejvyšších na světě,“ tvrdí profesor Jos Lelieveld z Institutu Maxe Plancka v Mainzu.

EU je na tom přitom mnohem hůř než USA, Austrálie a Kanada.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat