Rostlinné bílkoviny prodlužují život, živočišné naopak zkracují

Brazilští farmáři vypalují pralesy v Amazonii, aby mohli produkovat více hovězího. Západní strávníci konzumují červeného masa mnohonásobně více, než kolik jejich tělo potřebuje jako zdroj bílkovin. A podřezávají si tím větev. Čeká je řada vážných onemocnění a kratší život. Vědci z Japonska prokázali, že lidé získávající bílkoviny z velké většiny z rostlin, žijí déle. A platí také, že přestat jíst červené maso kdykoli v životě zlepší celkové zdraví a prodlouží život.

Pro zastánce keto diety či paleo diety je pak vzkaz jasný. Vysoký příjem bílkovin nevadí, vysoký příjem masa a živočišného tuku ano. Výzkum má totiž tzv. tvrdé důkazy. Zahrnuje více než sedmdesát tisíc osob a osmnáctileté sledování. Paelo či keto dieta založené na rostlinných zdrojích je zdravější.

„Lidé přijímající velkou část bílkovin z rostlin a nikoli živočichů jsou celkově zdravější v danou chvíli, ale také si drží zdraví déle do pozdního věku, a nakonec se dožívají vyššího věku,“ tvrdí autoři japonské studie.

Strava bohatá na bílkoviny sice podporuje hubnutí a rozvoj svalů, ale pokud je zdrojem bílkovin červené maso, zvyšuje se riziko onemocnění oběhové soustavy a rakoviny.

Mezi nejlepší zdroje rostlinných bílkovin patří luštěniny, ořechy a jiná semena. Jaké jsou další cenné zdroje kvalitních rostlinných bílkovin?

Ovesné vločky

Oblíbili jste si k snídani ovesné vločky či ovesnou kaši? Pak děláte dobře. Jeden šálek této pochoutky vám dodá asi 7 gramů proteinů. A také spoustu vlákniny a dalších důležitých látek. Mimochodem, vločky můžete přidat třeba i do smoothie, upečete z nich i úžasný dezert. Proč nemlsat trochu zdravěji?

Sójové boby

Ačkoli jsou obecně luštěniny dobrými zdroji proteinů, sója mezi nimi vyčnívá. Především nezdravé sójové lusky, které se prodávají pod názvem edamame, bude váš organismus milovat. Obsahují totiž všech devět aminokyselin, které lidské tělo potřebuje. Jediný šálek edamame vás poskytne 22 gramů bílkovin, téměř čtvrtinovou denní dávku vápníku a 50 % doporučené denní dávky vitaminu C a kyseliny listové.

Tofu

Zahoďte předsudky o tom, že tofu je vhodné pouze pro vegetariány a vegany. Nebojte se experimentovat a zařadit tento „sójový tvaroh“ alespoň jednou týdně jako náhradu masa. Kromě bílkovin obsahuje vitamin B, vápník, železo, hořčík, vlákninu a prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Bílé tofu je chuťově neutrální, takže záleží pouze na vaší fantazii a chuti, jak ho upravíte.

Můžete ho naložit v oleji, koření, bylinkách a zprudka orestovat, nebo zvolit zdravější způsob přípravy a zapéct v troubě. Pokud vás neochucená varianta natural neuspokojí, v obchodech najdete uzené nebo marinované tofu, kterým byste měli rozhodně dát šanci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat