Dvě sklenice dietní coly denně zvýší riziko úmrtí na infarkt a mrtvici o 52%

Máte žízeň? Pijte čistou vodu. Rozhodně se vyhýbejte cukrem slazeným limonádám, a hlavně dietním limonádám s umělými sladidly. To je vzkaz Světové zdravotnické organizace s tím, že už pouhé dvě sklenice dietní coly či jiné limonády s umělým sladidlem zvýší riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o pětadvacet procent. Riziko úmrtí na infarkt a mrtvici dokonce o dvaapadesát procent. Nápoje jako Coca Cola Zero či Pepsi Max jsou extrémně nezdravé nápoje.

Světová zdravotnická organizace před pitím těchto nápojů varuje na základě velmi rozsáhlého výzkumu, který zahrnuje 450 tisíc Evropanů při sledování během šestnácti let. Poté, co bylo prokázáno, že je velmi nezdravá konzumace cukry slazených limonád, je prokázáno, že ani alternativy bez cukru s umělými sladidly nejsou zdravější.

Jedinou zdravou alternativou k hašení žízně je čistá kohoutková voda.

Sladidla jako jed

Studii dokazující velká zdravotní rizika související s každodenní konzumací dietních limonád provedla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ve Francii, která je součástí Světové zdravotnické organizace.

„Zarážejícím objevem našeho výzkumu bylo, že jsme potvrdili pozitivní vztah mezi konzumací jak cukrem slazených, tak umělými sladidly slazených nápojů a zvýšeným rizikem úmrtí na jakékoli příčiny. Je tedy velmi moudré omezit konzumaci všech limonád na minimum a nahradit je zdravou alternativou, čistou vodou,“ uvedl hlavní autor studie doktor Neil Murphy.

Riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny je vyšší o osm procent u konzumentů limonád slazených cukrem, ale o šestadvacet procent u konzumentů limonád slazených umělými sladidly. Riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby je u druhé skupiny vyšší o dvaapadesát procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat