Pozor na vonné esence: Citrónové aroma zeštíhluje, po vanilce se přibírá

Ačkoli člověk nepatří k savcům s nejcitlivějším čichem, je pro nás tento smyslový orgán velmi důležitý a ovlivňuje řadu pochodů. Čichem dokážeme během zlomku vteřiny poznat, jestli nám partner voní a je vhodný pro zplození potomků. Vonné esence zase výrazně ovlivňují vnímání světa kolem nás. Vědci ze Sussexu prokázali, že citrónové aroma v člověku vyvolává pocit, že je štíhlejší. Vůně vanilky má ale opačný účinek.

Citrusové vůně pro štíhlý pas

Když tak člověk cítí vůni citrónů, připadá si štíhlejší a zdravější. Což může být využito třeba při léčbě poruch vnímání vlastního těla a poruch příjmu potravy, kdy pacienti sami sebe nedokážou vidět realisticky, což má zhoubný vliv na jejich chování vůči svému tělu.

„Náš mozek si drží několik mentálních modelů toho, jak vypadá naše vlastní tělo, což je nezbytné pro úspěšné interakce s našim okolím. Toto vnímání těla se nadále aktualizuje v reakci na senzorické vstupy z vnějšího světa i z těla. Naše studie dokazuje, že čich může ovlivnit mentální obraz toho, jak vypadá naše tělo, ale také emoce a pocity související s tímto obrazem,“ tvrdí doktorka Giada Brianzová z University of Sussex.

V prostředí s citrónovou vůní se tedy nejen vnímáme štíhlejší, ale také máme lepší pocit sami ze sebe a ze své vizáže. Vanilkové aroma má přitom opačný účinek. Tyto účinky pak zesiluje zvuk. Vysoké tóny přispívají k pocitu štíhlosti, nízké naopak k pocitu obezity.

A jaké další esenciální oleje by vám doma neměly chybět?

Od bolesti hlavy uleví máta

Mátový olej nabízí okamžitou úlevu od bolesti hlavy a tiší nevolnosti. Díky svým léčebným a chladicím vlastnostem je ideální pro uvolnění stresu. Tento olej je také užitečný pro zmírnění bolesti a zklidnění žaludku. Pokud smícháte pár kapek máty s nosným oleje, můžete si během pár minut vykouzlit domácí ústní vodu, která eliminuje nejen ústní bakterie, ale i nepříjemný zápach z úst.

Zklidnění a sladké sny přináší levandule

Levandule je vyhlášená svým zklidňujícími účinky, oblíbený je jak olej, tak i sušená levandule v látkových polštářkách. Levandule má zklidňující a relaxační vlastnosti, které přispívají k celkovému uvolnění těla, zapomenete na stres a můžete se snadněji odebrat do říše snů. Levandule je také známá svými antiseptickými schopnostmi a s nosným olejem je vhodná i pro aplikaci na hmyzí štípnutí.

Dutiny vám protáhne eukalyptus

Eukalyptový olej má zklidňující podstatu a nabízí úžasné přínosy pro zdraví. Přispívá při léčbě dýchacích cest a celkově usnadňuje dýchání, tím přispívá i k potřebnému okysličování organismu. Aplikujte na svou dlaň kapku tohoto fantastického oleje a hluboce jej vdechněte, abyste pročistili dutiny a dodali tělu potřebný kyslík.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat