Hrozba jménem sushi. Údajně obsahuje rezistentním bakterie vůči antibiotikům

Rezistence bakterií vůči antibiotikům stále roste především kvůli zbytečnému nadužívání těchto léků. Patogenní bakterie odolné vůči antibiotikům se přitom šíří také v oceánech, kde jejich koncentrace dlouhodobě vzrůstá. Zjistili to vědci z Floridy s tím, že pokud se trend nezastaví, bude syrová ryba velkým hazardem pro zdraví člověka.

Mikrobiologové z Florida Atlantic University mezi roky 2003 a 2015 prováděli stěry z volně žijících delfínů. Analýza složení jejich mikroflóry dokazuje, že ve vodách oceánů vzrůstá množství bakterií odolných vůči antibiotikům. A týká se to také kmenů, které u člověka působí vážná onemocnění, E. coli, Vibrio alginolyticus či Acinetobacter baumannii.

„Sledujeme změny v průběhu let a prokázali jsme výrazný nárůst rezistence vůči antibiotikům… Tento trend jen potvrzuje to, co sledujeme také v nemocnicích,“ uvedl doktor Adam Schaefer z Florida Atlantic University.

Bakterie si přitom dokážou část DNA, která je činí odolnými vůči lékům, velmi rychle vyměňovat. Přesto je sushi velmi vyhledávaná i během redukčních diet. Jak je to se suschi doopravdy, opravdu s ním můžete zhubout?

Sushi a dieta

Lidé si často sushi dopřávají v dobré víře, že se jedná o velmi zdravé jídlo, které je navíc i dietní. Ovšem věděli jste, že některé typy rolek mají vyšší kalorickou hodnotu než třeba smažené hranolky? Je tedy velmi důležité, jaký typ sushi si objednáte.

Zdravé ryby

Pokud se podíváte na detailní složení jednotlivých rolek, v základu je sushi určitě zdravé jídlo. Platí ale několik zásad. Vzhledem k tomu, že často obsahuje syrové, tučné ryby, jako je tuňák nebo losos, je vhodné ho konzumovat maximálně dvakrát týdně. Tělu dodáte důležité omega-3 mastné kyseliny, které hrají roli například při správné funkci srdce. Tak si vytvořte svůj mix a zařaďte také kousky obsahující mořské plody, jako jsou krevety nebo mušle.

Základem je rýže

Správná rýže je základem všech druhů sushi a bez ní to zkrátka nejde. Bílá rýže obecně neobsahuje příliš mnoho vlákniny a rychle zvyšuje hladinu krevní cukru, což může znamenat, že máte brzy opět hlad. Pokud se však budete držet správného množství, můžete si sushi bez obav dopřát. Jen myslete na to, že v jedné porci (6 rolek) je zhruba 100 gramů rýže. A ruku na srdce, kdo zůstane jen u šesti kousků. Maximálně byste si měli dopřát zhruba 8 až 9 rolek, jelikož standardní porce rýže jako přílohy je stanovena na 150 gramů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat