Vegani a vegetariáni mají vyšší riziko mrtvice, ale výrazně nižší riziko infarktu

Strava založená na rostlinné skladbě je stále nejlepší pro zdraví srdce. Na tom se nic nemění. Z nového rozsáhlého sledování vztahu mezi jídelníčkem a rizikem infarktu a mrtvice vyplývá, že vegetariáni a vegani mají nižší riziko infarktu. Zajímavým zjištěním ale je, že v případě mrtvice to neplatí a vegetariáni a vegani mají slabě vyšší riziko. Ovšem vzhledem k výraznému snížení rizika infarktu se stále vyplatí vzdát se nadobro masa. Infarkt je totiž mnohem častější zabiják.

Podle studie, kterou publikoval odborný časopis BMJ a která sledovala osmačtyřicet tisíc osob po dobu osmnácti let, na tisíc vegetariánů a veganů připadá o deset infarktů méně a o tři mrtvice více než na tisíc osob konzumujících maso.

Jenže podle samotných autorů nebyl odhalen a potvrzen příčinný vliv. Tedy zda přímo strava tato rizika zvyšuje a snižuje, nebo zda to souvisí s jiným aspektem životního stylu vegetariánů a veganů. Podle autorů je možné, že to, že vegetariáni, a zvláště vegani mají nižší hladinu vitaminu B12, může s mrtvicemi souviset.

Riziko infarktu bylo u vegetariánů a veganů o dvaadvacet procent nižší než u konzumentů masa. A to je podstatné. Protože infarkt je nejčastějším zabijákem na Západě.

A co zařadit do jídelníčku, když se rozhodnete skoncovat s masem?

Kterými potravinami se vyplatí předzásobit, abyste si přechod k vegetariánství co nejvíce usnadnili a nepotýkali se s nedostatkem vitaminů či minerálů, jež jsou většinou spojeny právě s dobrotami z živočišné říše?

Tempeh

Spousta začínajících vegetariánů zná prakticky jedinou „náhradu“ masa, kterou je tofu. Ovšem tempeh, který je v podstatě fermentovaným sójovým proteinem, představuje ještě zdravější alternativu. Nejenže má vyšší obsah bílkovin, ale navíc je skvělým zdrojem vitaminu B12, který se nachází i v mase.

Řecký jogurt

Tahle úžasná pochoutka má vyšší obsah bílkovin než klasický jogurt, a tak se vyplatí na jídelníček bez masa zařadit. Ostatně neobsahuje ani tolik sacharidů, což ocení i lidé, kteří se snaží zhubnout (samozřejmě mluvíme o jogurtu neochuceném, v němž je spousta přidaného cukru).

Konopné semínko

Že jej v obchodě v koutku se zdravou výživou zatím spíše obcházíte? To je škoda! Konopné semínko má lehce oříškovou chuť, a tak se úžasně hodí třeba do jogurtu. Jeho hlavní výhodou ale je, že obsahuje celé spektrum aminokyselin, čímž předčí i tolik oblíbená lnění semena nebo chia semena.

Quinoa

A když už jsme u semínek, nemůžeme vynechat quinou. Nejenže díky ní rozšíříte svůj repertoár příloh, ale navíc je bohatá na mangan, zinek a železo. Tyto důležité minerály jsou nejen klíčové pro řadu pochodů v našem těle, ale jsou spojeny především s živočišnými zdroji potravy.

Sójové boby (edamame)

Pod exotickým názvem edamame se skrývají nezralé lusky sójových bobů představují další skvělý zdroj bílkovin a navíc jsou nenáročné na přípravu (prostě se krátce povaří ve vodě nebo se přidají do zeleninové směsi a podusí). Obsahují také řadu cenných látek a potřebnou vlákninu.

Hummus

Těžko byste hledali chutnější formu cizrny. A navíc je tahle blízkovýchodní dobrota plná důležitých proteinů a vlákniny zároveň. Přidejte k tomu živiny z ingrediencí, jako je olivový olej (omega-3 mastné kyseliny), citron (vitaminy a antioxidanty), tahini (zdravé tuky a antioxidanty) nebo česnek (protizánětlivý s řadou cenných antioxidantů) a máte přímo studnici zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat