Fandění sportovnímu týmu působí zhoubně na zdraví srdce

Sportovní týmy, a zvláště ty fotbalové své fanoušky milují. Jejich podpora je při hře důležitá. Fanoušci sportu to ale mnohdy přehánějí, mezi negativní důsledky extrémní formy fandění patří bitky na stadionu i mimo něj. A také choroby srdce a cév. Podle britských kardiologů je přílišné emoční prožívání proher škodlivé a výrazně zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a dalších vážných onemocnění oběhové soustavy. Extrémní prožívání prohry pak může vyvolat i smrt. A fanoušci by tak měli mít vždy na paměti, že hra je prostě jen hra.

Výhry i prohry

U fotbalových fanoušků, kteří intenzivně prožívají výkony oblíbeného týmu na trávníku, se v den prohry jejich týmu zvýší riziko infarktu, akutního syndromu věnčitých cév srdce či mrtvice o devětadvacet procent.

Vítězství týmu má na zdraví srdce a cév pozitivní vliv, sníží riziko výše zmíněných problémů o dvacet procent. Jenže žádný tým na světě nevítězí stále. Takže extrémní prožívání výkonů je nebezpečné.

Muži versus ženy

Fanoušci jsou přitom srdečními příhodami ohroženi více než fanynky.

„Srdečně-cévní příhody jsou vyvolány velkým psychickým stresem a emočním otřesem, které souvisejí s výsledkem fotbalového zápasu,“ tvrdí autoři, jejichž studii publikoval odborný časopis Journal of Sports Sciences.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat