Umíte se správně koupat. Vsadíme se, že ne

Nejeden z nás se každý den těší, až si po dlouhém dni bude moct zalézt do horké vany a chvíli relaxovat. Jenže i koupel má svá pravidla, která bychom se měli snažit dodržovat, aby byl její efekt maximální a našemu tělu prospěšný. Přečtěte si, která to jsou.

Teplota vody

Teplá lázeň je lákadlem, kterému málokdo odolá. Jenže s teplotou vody se to v tomto ohledu často přehání. Ta by totiž neměla přesahovat 38 °C. Teplejší voda zatěžuje srdeční a oběhový systém. Správnou teplotu vody poznáte tak, že nemáte problém do napuštěné vany vlézt okamžitě a po celou dobu lázně se nepotíte. Pozor si také dejte v opačném případě. Máte-li raději chladnější vodu, vyvarujte se delšímu pobytu ve vodě studenější než je 16 °C.

Jak dlouho a jak často?

Časté koupání nesvědčí naší pokožce, protože ji vysušuje. Každodenní krátká sprcha je na místě, abychom se zbavily prachu a potu, nicméně delší koupele se doporučují nanejvýš dvakrát týdně.

Zapomínáme na sprchu

Jakým způsobem provádíte svoji očistu, když se rozhodnete skočit do vany? Chvíli poležíte a relaxujete, pak popadnete houbu a mýdlo, pořádně se vydrbete, ponoříte se do vody a vylezete? Tak to je špatně. Celý proces by měl být doplněný krátkou závěrečnou sprchou, jinak se nezbavíte veškeré špíny, ve které jste se celou dobu „louhovali“. Zní to trochu nechutně, ale je to tak.

Pozor na kosmetiku

V případě koupele platí, že méně je více. Nelijte si do vany velké množství koupelových pěn a sprchových gelů, dlouhodobé působení totiž neprospívá kůži. Mýdla obecně pokožku dost vysušují a dlouhodobý pobyt v mýdlové vodě negativně působí i na stav nehtů a vlasů.

Pozor na koupele v těhotenství

Čekáte-li miminko, rozhodně se vyvarujte příliš horkých lázní. Horká voda může vyvolat kontrakce a spustit tak předčasný porod. Koupel také způsobuje výrazné kolísání krevního tlaku, což může mít za následek závratě nebo dokonce mdloby. Koupel by tedy neměla být příliš dlouhá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat