Potraviny pro rok 2020: Luštěninové těstoviny, dýňové máslo či nealko

Blíží se konec roku, a tak se v médiích pomalu začínají objevovat články bilancující uplynulých dvanáct měsíců i předvídající trendy pro příští rok. Ve všech možných oborech včetně výživy. Podle australských dietologů bude příští rok ve znamení veganské stravy. A především zdravějších alternativ moučných potravin. Velmi se tak rozšíří těstoviny vyráběné z luštěnin.

„Samozřejmě je bez debat, že v roce 2020 bude pokračovat fascinace rostlinnou stravou, hlavně potravinami obsahujícími hodně rostlinných bílkovin, celkově se opět zvýší zájem o veganský jídelníček aspoň jako zpestření běžné stravy. Je jedno, jestli se rozhodnete stát vegany naplno nebo jen zařadíte více rostlinných pokrmů do své výživy, trendy příštího roku se budou zaměřovat na rostlinnou stravu s ohledem na zdraví lidí a také ekologii a udržitelnost života na planetě,“ míní dietoložka Kristen Beck v rozhovoru pro deník The Mail.

Nelko a žádný cukr

Velký trendem příštího roku budou nápoje bez alkoholu, ovšem také bez cukru a umělých sladidel. Všechny tři složky totiž zdraví výrazně škodí.

Ořechové pomazánky

V uplynulých letech byla trendem rostlinná mléka a smetany. Mnohem více se rozšíří také dnes už poměrně běžná ořechová „másla“, tedy pomazánky ze speciálně umletých ořechů a semen. Velkým hitem je třeba pomazánka (máslo) z mletých dýňových semen.

Alternativní sladidla

Výrazně se vyvíjí také spektrum rostlinných sladidel jako alternativ sacharózy a fruktózy. Novinkami je melasa z granátových jablek či nektar z batátů.

Netradiční mouky

Bohatým zdrojem bílkovin v rámci rostlinné říše jsou semena bobovitých rostlin – hrách, čočka, fazole, cizrna a další. Ty se přitom dají mlýt na mouku, z níž lze za určitých technologických podmínek vyrobit také bezlepkovou, na sacharidy chudší, zato na bílkoviny bohatší těstovinu. Nebo pečivo. Stravitelnější je také mouka z některých druhů banánů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat