Chilli každý druhý den sníží riziko mrtvice o 60 procent

Pravidelná konzumace chilli má blahodárné účinky na zdraví v mnoha ohledech. Podle italských kardiologů jsou ale milovníci pálivých plodů lilkovitých rostlin výrazně ochráněni před infarktem a mrtvicemi. Stačí si dopřávat chilli každý druhý den a riziko infarktu se sníží o čtyřicet procent, a riziko cévní mozkové příhody dokonce o jednašedesát procent. I při méně zdravé stravě se ochranný účinek kapsaicinu – látky působící pálení – projeví.

Vyplývá to z osmiletého výzkumu zahrnujícího dvaadvacet tisíc osob z Itálie. Osoby, které konzumovaly chilli čtyřikrát týdně, utrpěly infarkt a mrtvici výrazně méně často. A riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny se snížilo o třiadvacet procent. Riziko úmrtí na jakékoli choroby srdce se snížilo o čtyřiatřicet procent.

„Nejzajímavější na celém výzkumu je, že ochranný účinek před úmrtím na nejrůznější příčiny byl nezávislý na typu stravy, kterou lidé konzumovali. Jinými slovy, někdo jí zdravý středomořský jídelníček, někdo jí méně zdravě, ale když jedí oba chilli, oba jsou díky němu chráněni o něco víc než osoby, které chilli nejedí vůbec,“ tvrdí doktorka Marialaura Bonaccioová z Institutu pro výzkum léčbu a zdravotní péče Neuromed v Pozzilli.

Národy konzumující velké množství chilli patří k národům s nejnižším procentem onemocnění srdce a cév v populaci.

A jaké jsou další výhody konzumace těchto pálivých papriček?

Chilli papričky pro ladné křivky

„Ohnivé“ papričky jsou dietní trefou do černého. Americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu prokázala, že jejich obvyklí konzumenti spálí denně přibližně o 116 kalorií více oproti jedincům, kteří se jim vyhýbají. Celé tajemství tkví v obsažené látce zvané kapsaicin. Ta vykazuje silný termogenní účinek, čímž značně urychluje metabolismus a podporuje eliminaci tuků. Nutno dodat, že vychvalovaný kapsaicin zároveň tlumí chutě na jídlo, prospívá kardiovaskulárnímu systému a působí jako prevence nádorových onemocnění.

Zmírňují bolest

Jednou z nejdůležitějších výhod chilli papriček je skutečnost, že obsahují kapsaicin. Tato chemikálie pomáhá mírnit bolest. To se hodí zvlášť v případě, že vás trápí bolest dolní části zad či například pásový opar. Aplikace kapsaicinového krému obvykle vede k pocitu brnění na pokožce, který je však zcela normální.

Ulevují přetíženým sliznicím

Kromě toho, že chilli pomáhá zmírňovat bolesti, jak je popsáno výše, teplo z kapsaicinu také pomáhá stimulovat sekreci. Dochází tedy k odstraňování hlenů z přetížených plic nebo nosu. To se děje i v případě, že si zakoupíte medikamenty z lékárny. Jediným rozdílem ale je, že kapsaicin má tendenci působit mnohem rychleji. Až vás tedy příště přepadne chřipka, vyzkoušejte čaj z kajenského pepře. Budete příjemně překvapení, jak se vám ihned uleví!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat