Pouhý spánek nestačí. Naučte se odpočívat

Dnešní doba si často žádá dlouhodobý pobyt v práci, ze které se unavení přesouváme domů, kde místo abychom odpočívali, věnujeme se dalším povinnostem, spojených s úklidem a údržbou našeho domu. Do postele chodíme pozdě a vstáváme brzy. Není divu, že se většina z nás cítí mnohdy na pokraji sil. Odpočinek je důležitý. Nemusí však trvat hodiny, stačí jen odpočívat správně.

Aktivní odpočinek

Odpočívat lze nejen vleže, při sledování televize nebo v horké vaně. Mezi způsoby relaxace se totiž řadí i aktivní odpočinek, který je vhodný především pro lidi, kteří pracují takzvaně hlavou. Pracovníci, kteří jsou nuceni celý den usilovně přemýšlet, se nejlépe uvolní u fyzické činnosti, například při turistice nebo sportu. Vliv na to, jak unavení se cítíme má totiž nejen to, co přes den děláme, ale především to, co neděláme. U člověka, který celý den prosedí u stolu či počítače, je fyzická aktivita nejlepším možným způsobem, jak protáhnout a uvolnit tělo i mysl. I krátká procházka má velký účinek.

Pasivní odpočinek

Jak už jistě tušíte, pasivní odpočinek ocení zejména ti, kteří tráví celý den v pohybu. Tací pak samozřejmě netouží po ničem jiném, než sebou plácnout na sedačku a odpočívat. To může být samo o sobě dobrým způsobem, jak nabrat ztracené síly, rozhodně by to ale nemělo být spojeno se sledováním televize nebo displeje mobilu. Tyto věci unavují naše oči i mozek, což vede ke špatné kvalitě spánku. Je-li vaší poslední denní aktivitou něco podobného, nedivte se, že nemůžete ráno vstát z postele. Mnohem vhodnější je krátké zdřímnutí, četba knihy nebo uvolnění ztuhlých svalů v teplé koupeli.

Dovolte si odpočívat

Další kategorií jsou lidé, kteří tvrdí, že na odpočinek nemají čas. Mají neustálou potřebu něco dělat a trpí pocitem, že nic nestíhají. To vede pochopitelně ke stresu, který kvalitě našeho života příliš nepřidá. Při takovém životním stylu na sebe psychické i fyzické potíže nenechají dlouho čekat. Odpočinek je důležitý a na to je třeba myslet v zájmu vlastního zdraví. Nastavte si denní režim tak, abyste si vždy vyhradili chvilku pro sebe a uvědomte si, že odpočinek není lenost, nýbrž nutnost. Pouhých dvacet minut denně stačí, aby tělo nabralo síly a psychika zůstala v rovnováze. Neposedy však můžeme uklidnit, jelikož lze samozřejmě odpočívat i při drobných domácích pracích. Zapněte si rádio, zašijte roztrhané tepláky nebo vyžehlete pár triček u sledování oblíbeného pořadu. Hlavní je se na chviličku umět zastavit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat