Suchý leden či únor jsou k ničemu, když po nich následuje extrémní konzumace alkoholu

Kardiologové varují před přehnaným očekáváním zdravotních benefitů suchého ledna či února. Abstinovat jeden měsíc má smysl jen tehdy, když se člověk ve zbývajících jedenácti k nadměrné konzumaci alkoholu nevrátí. Pakliže krátce po skončení abstinence začne opět nadměrně pít, srdci a svému zdravím tím spíš uškodí. Suchý leden ale může pomoci restartovat zdravý způsob konzumace lihových nápojů u těch, kteří se nedopatřením rozpili během Vánoc a silvestra.

Lidé, kteří pili více před koncem roku, než tomu bývá obvyklé v jeho průběhu, pak může suchý leden či únor pomoci restartovat svůj postoj k etanolu.

Mnoho lidí zažívá bušení srdce či nepravidelný rytmus následkem nadměrné konzumace lihových nápojů. Nadměrná hladina alkoholu v krvi totiž oběhovou soustavu poškozuje a je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj mrtvice a infarktu.

Alkoholový paradox

Zatímco abstinenti jsou na tom z hlediska rizika infarktu a mrtvice hůř než lidé, kteří si dopřejí tu a tam jeden alkoholický nápoj denně, lidé konzumující pravidelně větší množství, a zvláště lidé konzumující nárazově jednou týdně velké množství alkoholu, jsou ohroženi příhodami srdce a cév nejvíce. Malé množství tedy prospívá a z hlediska zdraví srdce a cév je lepší než abstinence, ale překročit zdravou míru je snadné

„Vánoční srdeční syndrom, tak říkáme tomu, kdy jdou lidé na večírek a pijí příliš mnoho, takže mají nepravidelný srdeční tep a bušení srdce,“ vysvětluje kardiolog Steven Reisman Kardiologické diagnostické jednotky v New Yorku.

Všeho s mírou

Kardiolog Steven Reisman doporučuje všem, aby nikdy konzumaci nepřeháněli a vždy se drželi raději kvalitního alkoholu. „Alkoholové kongenery jsou to nejhorší, takže nejlepší volbou je čistá vodka či gin,“ tvrdí doktor Reisman.

Červené víno jako lék

Některé lékařské studie dokazují, že díky obsahu resveratrolu chrání víno naše tělo před rakovinou, pomáhá léčit akné a blahodárně působí na naše srdce, jelikož snižuje riziko srdečního onemocnění. Největší benefit při pití vína vzniká z hlediska pozitivního působení na náš oběhový systém. Víno zpomaluje kornatění tepen a zlepšuje hladinu cholesterolu, což jsou obávané zdravotní problémy, které trápí mnoho českých pacientů. Jedna sklenka denně vám nijak neublíží, ba naopak přispívá ke zdraví srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat