Chrápání a apnoe jsou způsobeny nadbytkem tuku v jazyce

Lidé s nadváhou a obézní výrazně častěji chrápou a trpí tzv. apnoe, tedy zástavou dechu během spánku. Podle vědců z Pensylvánie jsou přitom vyluzování hlasitých chrčivých zvuků při spánku a zástava dechu způsobeny ztučnělým jazykem. Lidé se přitom v množství tuku v jazyku liší. Téměř vždy ale pomůže, když výrazně sníží množství uloženého tuku v těle. Pokud se v rámci indexu tělesných proporcí dostanou do normy, chrápání může zcela zmizet. Chrápání a apnoe jsou tak nejčastěji průvodním znakem obezity.

Genetika ovlivňuje nejen to, jak velký má člověk jazyk, ale také to, jestli a kolik tuku se v něm ukládá. Čím více tuku jazyk obsahuje, tím spíš člověk chrápe. Prokázali to vědci z Pensylvánie.

„Mluvíte, jíte a dýcháte pomocí jazyka, proč se v něm tedy ukládá tuk? Není to jasné, může to být jak genetikou, tak prostředím, ale čím méně má člověk tuku v jazyku, tím méně tento kolabuje do krku během spánku,“ tvrdí doktor Richard Schwab z University of Pennsylvania.

Podle jeho výzkumu redukce tuků na těle o deset procent vede ke zlepšení dýchání v noci o třicet procent. A komu se podaří zbavit nadbytku tuku a dosáhnout normální postavy, může přestat chrápat úplně.

„Teď, když víme, že je rizikovým faktorem pro chrápání a apnoe tuk v jazyku a že omezením množství tuku v těle se kondice zlepší, máme jasnou léčbu pro tyto problémy,“ míní doktor Schwab.

A jak ještě lze apnoe zmírnit?

Dejte si večer speciální drink

Mnozí „pacienti“ trpící spánkovou apnoí doslova přísahají, že sklenice teplé vody s jednou polévkovou lžící medu hodně pomáhá. Je to možné? Ano. Včelí produkt je přirozeně antibakteriální, takže očistí a zprůchodňuje dýchací cesty, navíc do jisté míry navozuje pocit ospalosti. Vsadíte na tento nápoj i vy?

Pěstujte pravidelný pohyb

Kromě toho, že vám cvičení pomůže zachovat si pracně získané křivky, přispěje i k posílení celého dýchacího systému. A to je to, oč tu běží! 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat