Během nachlazení léčí odpočinek

Jste nachlazení? A říkáte si, že to nic není? Chyba lávky! Přechozené nachlazení může být příčinou vážných zdravotních onemocnění. Pokud totiž nachlazení nevyležíte, musíte počítat s nebezpečnými záněty.

Znáte to – nachlazení se objeví vždy, když máte nejvíc práce. Ať už se jedná o termíny v práci nebo v rodinném životě, ne vždy je čas si lehnout a pořádně vyležet rýmu a kašel. Pokud ovšem právě toto neuděláte a nachlazení budete dlouhodobě přecházet, může to mít vážné následky pro vaše plíce a srdce. 

Důležité je odpočívat

Příčinou nachlazení bývá často málo odpočinku. Pokud ale odpočíváte málo i při probíhajícím virovém onemocnění, vytváříte v těle příznivé prostředí pro bakterie. Bakterie pak vyvolávají záněty, které jsou vážnější než samo nachlazení. Příznačné pro záněty jsou rýma a kašel – tedy typické znaky nachlazení. Ale ty vyvolané bakteriemi nezmizí ani po běžných sedmi dnech. Že vaše tělo už nebojuje s viry ale s bakteriemi, poznáte podle charakteristické žlutozelené barvy hlenu. V takovém případě je na čase zajít k lékaři, aby nedošlo k dalším závažnějším komplikacím.

Ke klasickým následkům neléčeného nachlazení tak patří například zánět nosních a čelních dutin. Příznakem těchto onemocnění je především bolest hlavy, mohou se však objevit i bolesti zubů. Pak hovoříme o absesu, neboli zánětu okostice. Při zánětlivém onemocnění je jedinou možností léčby nasadit antibiotika, aby se ze zánětu nestalo chronické onemocnění.

Pokud se přidá ještě teplota, může být jedním z dalších následků bronchitida, která se v nejhorším případě promění v zápal plic. Ten poznáte podle teploty, bolesti končetin, zimnice a bolesti na hrudníku. V takovém případě vyhledejte lékaře neprodleně.

Návštěvu lékaře neodkládejte také, pokud pozorujete náhlou únavu a vyčerpání i při lehké zátěži. Mohlo by se jednat o zánět srdečního svalu. Příznaky této nemoci se různí případ od případu, lékaři se však shodují na společných znacích, jako je náhlá únava, bušení srdce nebo jiné srdeční potíže, zadržování vody, dušnost a další dýchací obtíže.

Jak tedy možným následkům předejít?

Především byste se měli př i nachlazení šetřit a odpočívat. Také si na nějaký čas odpusťte práci i sport. Důvodem je váš imunitní systém, který je i při obyčejném nachlazení oslaben a větší namáhání těla znamená sníženou funkci obranyschopnosti.

A hlavně – ve chvíli, kdy cítíte ucpaný nos, škrábe vás v krku a bolí hlava, nesahejte hned po lécích, abyste se mohli brzy vrátit do práce. Mnohem důležitější je čas! Právě čas a řádný odpočinek vám při uzdravení pomůže nejvíce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat