Dejte sbohem PMS

Život je příliš krátký na to, abyste každý měsíc trpěla. Poradíme vám, co dělat v obdoí před vašimi dny.

Utrpení žen – více než 150 symptomů se skrývá pod pojmem premenstruační syndrom, krátce PMS.  Podle průzkumů jím trpí tři čtvrtiny všech žen alespoň jednou za život. Sestavily jsme pro vás seznam toho, co vám pomůže PMS porazit.

Zůstaňte v pohybu

Před periodou klesá hladina estrogenu – a tím se vaše tělo vykolejí. Sport dokáže regulovat hormony, zvednout náladu a postará se o celkové dobrý pocit. Nejlépe funguje vytrvalostní sport jako jízda na kole nebo plavání. A i sex vás může příjemně uvolnit.

Užívejte bylinky

Na každý symptom roste nějaká bylinka! Ať už je to bolest prsou, zadržování vody, bolesti zad nebo hlavy. Drnek obecný, neboli mnišský pepř, dokáže potlačit většinu obtíží. Reguluje totiž hormonální rovnováhu a stimuluje tvorbu ženského hormonu. Spolknout ale jednu tabletku nepomůže. Skutečně pomoci může až tří měsíční léčebná kúra. V lidovém léčitelství jsou také oblíbené kontryhel, meduňka a třezalka. Čaj z kontryhelu upravuje cyklus, čaj z meduňky a třezalky působí blahodárně na nervy a psychické rozpoložení.

Masírujte se

Položte svoji pravou ruku na čelo, levou ruku na zátylek a držte. Často také pomůže mini akupresura – masírujte si ušní boltce odshora dolů. Kolem pupíku se zase podle čínské medicíny nachází epicentrum energie. Masírujte si břicho plochou dlaní několikrát denně po dobu jedné minuty ve směru hodinových ručiček.

Zkuste aromatické zábaly

Stačí namočit ručník a nahřát ho v mikrovlnce nebo namočit do teplé vody. Vyždímat a kápnout tři kapky meduňkového nebo levandulového oleje. Položte na si zábal na břicho a uvolněte se.

Jezte správná jídla

Nové studie ukazují, že jak dobře projdeme kritickými dny, záleží hlavně na naší stravě. Zapomeňte na zahánění hladu brambůrkami nebo sladkostmi. Lepší jsou komplexnější uhlohydráty, celozrnný chleba nebo divoká rýže vás zasytí na delší dobu. Vitamin B6, který najdete v avokádu a luštěninách, snižuje přebytek estrogenu. 200 mg hořčíku denně (ovesné vločky nebo čokoláda) snižuje napětí v prsou a zadržování vody až o 40 %. A kombinace vápníku, třeba z jednoho jogurtu a kousku sýra denně, a vitaminu D, který se tvoří slunečním světlem nechá PMS zmizet úplně.

Navíc pro vás máme recept na čokoládové brownies, které proti PMS dokážou také účinně bojovat.

Čokoládové brownies proti PMS

Do mixéru dejte 1 hrnek vypeckovaných datlí, půl hrnku vlašských ořechů, půl hrnku mandlí a čvrt hrnku kakaa. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne soudržná hmota. Tu pak dejte do formy a rozprostřete po celém jejím dně.

Vezměte dva zralé banány, půl hrnku kakaového prášku, 4 lžíce mandlového másla a 4 lžíce medu. Všechno spojte v mixéru. Směs dejte na čokoládový základ.

Dejte na 30 minut do mrazáku. A hotovo!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat