Běh posiluje paměť

Už vás nebaví nosit po kapsách lístečky s ručně psanými poznámkami, nebo si všechno zaznamenávat do mobilu? Pak je třeba začít běhat. Díky tomu si prý můžete užívat nejen brilantní paměti, ale i podstatně delšího života!

Aktuálně je běh jedním z nejoblíbenějších sportů vůbec. Kdekdo by hádal, že tenhle druh fyzické aktivity je dobrý jenom při hubnutí, popřípadě na vyčistění hlavy, když toho má jeden „plné kecky“. Opak je ale pravdou! Nedávno totiž vyšlo najevo, že je také báječnou terapií po bolestném rozchodu, přičemž snižuje vysoký cholesterol a pozor, upevňuje paměť. Kdo s tímhle tvrzením přišel a do jaké míry se tomu dá věřit?

Klus místo diáře? Přesně tak

Američtí vědci z Univerzity Brighama Younga, jež sídlí v Utahu, na základě své studie dospěli k vcelku zajímavému postoji. Tvrdí totiž, že běhání zmírňuje negativní dopad chronického stresu na hipokampus, což je část mozku umístěná ve střední části spánkového laloku, jež je odpovědná za učení a paměť.

„Dlouhodobá psychická zátěž oslabuje spojení mezi neurony. To v konečném důsledku doslova odporuje uchovávání vzpomínek a jiných důležitých informací. Cvičení, zejména tedy běh, je ovšem jednoduchý a nákladově efektivní způsob, jak tyto synapse naopak posílit,“ vysvětluje spoluautor výzkumu Jeff Edwards, který jako docent fyziologie a vývojové biologie působí na výše zmíněné vzdělávací instituci.

Sportem ku zdraví i delšímu životu

Namítáte, že vedlejší účinky „pobíhání“ vypadají sice hezky, nicméně vám tahle aktivita vůbec nic neříká? Možná stojí za to své stanovisko ještě přehodnotit. Další průzkum, tentokrát uskutečněný Iowskou státní univerzitou, odhaluje, že nadšení běžci se zpravidla dožívají vyššího věku. Tedy alespoň ve srovnání s jedinci, kteří raději posedávají na gauči a sledují televizi. Jediná podmínka tohoto aktivního životabudiče je, že musí být provozován 60 minut denně. A to klidně i v mírném tempu! No vida, nemusíte tedy lámat rekordy ve sprintu, i nižší rychlost se počítá…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat