Hypersenzitivita může znepříjemnit život

Hluk ze staveniště vám spolehlivě přivolá bolesti hlavy, poslední hádka s nejlepší kamarádkou spustí nekonečný pláč a po procházce městem se cítíte vyčerpaní jako po prohýřené noci. Co pro někoho zní možná trochu přehnaně, je mnoho vysoce citlivých lidí normální. Co se skrývá za obzvlášť výjimečnou schopností vnímání a netýká se vás to také?

Každodenní situace prožívají přecitlivělí lidé velmi těžko. Ale nejen to – těžké myšlenky, přecitlivělost na hluk, světlo a chutě a výrazně zesílená intuice to je na denním pořádku všech hypersenzitivních lidí.

Lidé, kteří vše kolem sebe vnímají intenzivněji, jsou často zádumčiví a cítí své pocity mnohem silněji, bývají okolím často považováni za příliš emotivní a citlivé. Ale takzvaná hypersenzitivita, která se může projevit v různých oblastech, je mnohými z nás velmi podceňovaná. Podle průzkumu se totiž až 20 procent lidí se považuje za přecitlivělé.

Co znamená být hypersenzitivní

Samozřejmě bojují vysoce citliví lidé často s přesycením podnětů nebo informací, ať už se jedná o autobus plný lidí po cestě domů nebo sousedi od vedle, kteří poslouchají příliš hlasitou hudbu. Přeplněná místa a velký hluk občas není možné z běžného života odstranit, ale hypersenzitivní jedince často rychle vykolejí. Ale většinou nemá jen nevýhody. Často jsou tito lidé velmi kreativní, mají výrazný smysl pro spravedlnost a dokážou se velmi dobře vžít do druhého.  

Jaká je pomoc?

Nejdříve je nutné si uvědomit, že tato schopnost není špatná vlastnost. Na internetu už existuje spousta různých fór pro citlivé osoby, kde je možné si vyměnit zkušenosti nebo si jen popovídat. Kromě toho jsou i podpůrné skupiny a semináře, ve kterých je možné se naučit zacházet se zvýšenou schopností vnímání a jak ji využít v různých životních situacích. Kromě toho mohou pomoci i přírodní léčivé prostředky jako Bachovy květy nebo kozlík lékařský k uklidnění nervů.

Hypersenzitivita je něco mimořádného, na co byste měli být pyšní. Citliví lidé dokáží totiž intenzivněji vnímat svoje smysly, ale také přírodu a umění. Mají nekonečnou představivost a fantazii a zároveň velmi dobře dokážou rozpoznat pocity a myšlenky druhých. Život s nimi není ale úplně jednoduchý – často trpí náladovostí, nedokážou odolávat stresu a kvůli nadměrnému vnímání pocitů druhých, které jsou vyčerpávající, často také končí přerušením kontaktů s ostatními.

Jste přecitlivělí?

Máte pocit, že by se hypersenzitivita mohla týkat i vás? Pak se pokuste odpovědět na následujících deset otázek. Pokud na většinu z nich odpovíte kladně, patříte do skupiny vysoce citlivých osob.

  1. Je pro vás těžké říkat NE?
  2. Máte kreativní nadání?
  3. Jste citliví na světlo a hluk?
  4. Máte nepodložený strach?
  5. Rozhodujete se těžko?
  6. Dokážete pozorovat okolí a libujete si v detailech?
  7. Jste přátelští a přehnaně slušní?
  8. Trváte na důsledném dodržování spravedlivosti?
  9. Jste často důvěřiví?
  10. Vyrovnáváte se těžko se lží?






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat