Vykouzlete si ploché bříško

Srazily se snad kalhoty? A co to je za obrovskou kouli? Žádný strach! Zřejmě nejste těhotná, jen se vám trošku nafouklo břicho. Přečtěte si, co lze proti tomu dělat a jaké potraviny tomu zabrání příště.

Ráno bylo ještě všechno v pořádku a vaše břicho bylo ploché jako vždy. Ale během dne vás začínají tlačit kalhoty a břicho máte jako nafouknutý balon. Že se ve střevech po jídle tvoří plyny, je naprosto normální. Vznikají během trávení potravin, kdy jsou rozkládány na jednotlivé složky. Velká část vzduchu vyjde ven zase plícemi. Pokud se ale trpíte bolestivým nadýmáním, je to nepříjemné. A k tomu může dojít hned z několika příčin – málo pohybu, stres, nesnášenlivost nebo alergie na potraviny, onemocnění střev nebo syndrom dráždivého tračníku. 

Abyste přišli na kloub tomu, po čem je vám špatně, je nutné si začít psát potravinový deník. Pište si po dobu několika týdnů pečlivě, co během dne sníte, a eventuálně jaké potíže se u vás objeví. Až zjistíte, jaké potraviny vám nedělají dobře, můžete je cíleně z jídelníčku odstranit.

Co nadýmá?

U některých potravin už je všeobecně známo, že způsobují nadýmání. Pokud tedy chcete zamezit nafouknutému břichu, vyhněte se určitě cibuli a zelí, luštěninám, nezralému ovoci, umělým sladidlům, žvýkačkám, ořechům a rozinkám, čerstvému chlebu, kávě, syceným nápojům, čokoládě, zmrzlině a ledu, tučnému a smaženému jídlu, rychlému občerstvení, smažené rybě a ostrému koření. Moc vám toho na výběr nezbylo.

Pokud ale za nadýmáním nestojí žádná fyzická příčina, jako alergie nebo střevní onemocnění, stačí často pouze trochu změnit životní styl.

Co pomůže?

Zařaďte do svého dne více pohybu. Málo pohybu je totiž nejčastější příčina pro nafouknuté břicho. Pokud sedíte celý den v kanceláři za stolem, je pro plyny velmi těžké uniknout přirozenou cestou. Využijte proto každé příležitosti, abyste se mohli hýbat. Můžete také vyzkoušet lehký trénink břišních svalů. Na střeva to totiž působí jako masáž. Střídáním zatínání a povolování svalstva uvolníte také případné střevní křeče. Ideální cvik je šlapání na kole v poloze na zádech.

Také je velmi důležitý dostatek tekutin. Pokud pijete málo, nedostane se do střev dost vody a pracují pomalu. Protože k tomu, aby mohla jídlo zpracovat a poslat dál, potřebují tekutiny, a to nejméně litr a půl až dva litry denně. Nejlépe stravitelné jsou voda bez bublinek a bylinkový čaj.

A samozřejmě nezapomínejte jídlo dobře rozkousat. Pokud polykáte nedostatečně rozžvýkaná velká sousta, polykáte k tomu zbytečně mnoho vzduchu, a tím stěžujete střevu jeho práci. A s menšími porcemi si také poradí lépe. Jezte proto raději několikrát denně malé porce než se najíst sice jen dvakrát denně, ale pořádně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat